zalm-garnalentaart en het kinderkoksmes

Over smaak valt niet te twisten zei mijn ma vroeger al. Koken voor een gezin betekent vaak dat er wel iemand aan tafel zit die minder enthousiast is over onderdelen van de maaltijd. Kinderen kunnen soms van redelijk probleemloze eters omslaan naar de andere kant en dan zijn het vaak groenten die zorgen voor het kieskauwen.

Laat kinderen meehelpen in de keuken

Kinderen moeten hun smaak nog ontwikkelen en daar kun je als ouder pro actief mee omgaan. Onze ervaring is dat het veel helpt als je een kind mee laat helpen in de keuken. Veel kinderen  vinden dat erg leuk en wat je zelf hebt helpen snijden en koken…is ineens toch wat minder vies.

Kinderkoksmes van Herder

De kerstvakantie is een heel geschikte periode om daar eens een start mee te maken. Herder heeft daar een speciaal ontworpen kinderkoksmes voor, in twee varianten. Op maat gemaakt voor de kinderhand. Met een veilige afgeronde punt. Zo kunnen je kinderen veilig meehelpen.

kinderkoksmeskleinekok

Kinderkoksmes De Kleine Kok (6-9 jaar)

jongekok

Kinderkoksmes De Jonge Kok ( vanaf 10 jaar)

 

Bij ons thuis zijn we allemaal gek op vis. Daarom maken we voor de tweede kerstdag een taart van zalm en garnalen in de oven. Onze junior kok helpt natuurlijk mee met het voorwerk met haar kinderkoksmes.

pexels-photo-566344

Wat hebben we nodig voor 6 personen:

  • 400 gram fijn gehakte (diepvriesblokjes)spinazie
  • 1 plak gerookte bacon of gerookt ontbijtspek
  • 1 flinke wortel
  • 1 bos lente uitjes
  • een half bosje verse bladpeterselie, ong. 15 gram
  • 2 eetlepels bloem
  • 600 ml halfvolle melk
  • 2 theelepels mosterd
  • 4 zalmfilets, zonder huid en graten, van ong. 120 gram
  • 200 gram rauwe gepelde garnalen
  • 400 gram (diepvries)erwten
  • 125 gram feta
  • 600 gram zoete aardappels
  • 600 gram gewone aardappels
  • olijfolie
market-fish-fish-market-food

Verse vis in overvloed op de markt

De bereidingstijd is ong. 1 uur en 20 minuten

1. Verwarm de oven voor op 180 graden.

2.We snijden de bacon in smalle reepjes. Met een klein beetje olie in een grote nog koude braadslede doen en op matig vuur bakken. Zo komt het vet uit de bacon beter vrij dan in een direct hete pan.

3. Met een dunschiller maken we de wortel schoon en deze snijden we in blokjes van een cm. Ook de lente uitjes maken we schoon en snijden we in stukjes van 1 cm. Prima door junior te doen met het kinderkoksmes. We roeren het door de bacon.

4. De peterseliesteeltjes snijden we fijn en ook die roeren we erdoor. Dat laten we 10 minuten gaan onder regelmatig roeren tot de groenten zacht zijn. Dan gaat de bloem erdoor er al roerend door.

5. We gieten rustig de melk erbij en brengen het weer aan de kook. Dan gaan mosterd en de spinazie erdoor. Laat dat 5 tot 10 minuten pruttelen tot de spinazie eventueel ontdooid is. Heb je verse spinazie dan kan het korter.

6. De zalm wordt gesneden in hapklare stukjes. Dat doen wij met ons Santokumes. Halveer de garnalen en roer ze met de fijngesneden peterselieblaadjes en de erwten door het geheel.

koksmesSantokuHerder
7.De feta verkruimeld erover verspreiden en het vuur uitzetten. Schil de aardappels niet, was ze goed en snijd ze in blokjes van 3 cm.

8.Kook alle aardappels in ong.15 minuten in ruim kokend water met zout. Giet ze af en stamp ze fijn. Breng eventueel nog op smaak met zout en peper.

9.Schep dan de puree over de braadslee met vis uit. Met een vork kun je het mooi uitstrijken. De braadslee gaat dan 40 minuten in de oven tot er een mooi goudbruin korstje op zit en de zijkanten pruttelen.

Eet smakelijk!