rosbief naar oma’s recept

Bij opa en oma kon je altijd heel lekker eten. De enorme keuze die je nu hebt aan buitenlandse producten is aan mijn oma voorbij gegaan, dat vond ze maar niets. Geen gekkigheid op tafel, zei ze, maar gewoon degelijke Hollandse kost, daar is niets mis mee.

Die op het oog zo gewone gerechten werden heel erg lekker klaar gemaakt door oma. De stamppotten, heerlijke soepen, rode kool met draadjesvlees, bloemkool met een papje… en ook haar gehaktballen waren om te smullen! Met de kerst deed ze daar nog een schepje bovenop.

Rosbief naar oma’s recept

Op bijzondere dagen toverde ze iets speciaals op tafel. Een flinke rollade of zalige rosbief met de kerst. Die rosbief herinner ik me nog als de dag van gisteren. Goed klaargemaakte rosbief is zó lekker en daarom een perfect vleesgerecht als onderdeel van je kerstdiner. De oven doet het meeste werk dus heb je tijd over voor andere dingen.

Daarom nu speciaal voor de feestdagen het recept van rosbief zoals mijn oma het klaarmaakte. Zij serveerde het dan met gebakken aardappelen en twee soorten groenten. Koud is rosbief ook heerlijk bij de broodmaaltijd.

pexels-photo-262882

 

Rosbief van rundermuis

Rosbief, van het engelse roast beef, is gewoon gebraden rundvlees. Rosbief wordt het meest gesneden van de platte bil, het bloemstuk of de achtermuis van het rund.

De muis is erg geschikt voor rosbief.  Haal je rosbief bij een goede vakslager en vraag hem panklaar. Zonder zeen, zonder vlies, zonder vet.
De uitdaging voor lekkere rosbief is om de kern rood-rosé te laten maar het gehele vlees natuurlijk wel gaar te krijgen. Dat kan door de rosbief aan te laten dichtschroeien in olie of boter en dan op een relatief lage temperatuur te garen tot een kerntemperatuur van 52°C.

Haastige spoed is nooit goed bij dit soort vleesgerechten. Garing kost tijd. Die langzame garing is essentieel voor een goed resultaat. Maar tè lang is ook niet goed want dan wordt het vlees grijs van binnen en taai.

Een ideaal hulpmiddel hierbij is een kerntemperatuurmeter.

Lignum 3 koksmes carbonstaal

Het Lignum3 koksmes van carbonstaal snijdt je rosbief perfect

De bereiding van rosbief

We halen rundermuis bij de vakslager. Afhankelijk van het aantal personen dat ervan eet, weet de slager hoeveel je nodig hebt.

Haal het vlees ruim 2 uur voor de bereiding uit de koelkast. Wrijf het in met zout en peper. Verwarm de oven voor op 150° C.

Schroei de rundermuis/rosbief in een goed hete braadpan met 50 gram boter zo snel mogelijk dicht. Leg hem daarna in een hoog bakblik en giet de boter uit de pan over het vlees heen. Voeg nog wat boter toe en laat de rosbief nu 5 minuten per 100 gram in de oven garen. Om de 10 minuten het vlees bedruipen met de boter uit het bakblik.

Bij een kerntemperatuur van 50° C is de rosbief klaar. Een kernthermometer is hierbij onmisbaar. Haal de rosbief uit de oven en pak hem losjes in aluminiumfolie. Laat de rosbief 5 minuten rusten. Wil je de rosbief minder rood van binnen laat hem dan wat langer rusten in de folie.

pexels-photo-299347

Snijd de rosbief met je Herder koksmes in mooie gelijke en dunne plakken. Eet smakelijk.

wetstaal keramisch

Voor het beste snijresultaat gebruik je voor het snijden het keramisch wetstaal.

 

Herder Lignum 3 koksmes carbonstaal