rode kool stamppot met appel

Stamppot is een gerecht dat helemaal past in de wintertijd. Het leuke van stamppot is ook dat je er al je creativiteit in kwijt kunt. Behalve de bekende ingrediënten kun je naar hartenlust experimenteren met groenten naar keuze of restjes in de koelkast. Zo hoef je niets weg te gooien. Van restjes groenten kun je altijd wel iets maken, van soep, nasi- of pastagroente tot stamppot. Zo deed oma het vroeger ook.

Rode kool stamppot met appel

De keuze voor vandaag is bij ons gevallen op stamppot van rode kool, met appel en een lekker karbonaadje. Geen rode kool uit pot of zak. Zelf rode kool bereiden is helemaal niet moeilijk. Mooie biologische rode kool en karbonaadjes halen we bij onze geweldige boerderijwinkel aan de rand van het dorp. De appels  hebben we nog in huis.

pexels-photo-968254

rode kool is heel eenvoudig zelf te bereiden

 

Wat heb je nodig voor 4 personen:
– 1 kilo kruimige aardappelen
– 1 rode kool
– 4 ribkarbonades
– 2 friszoete appels bijv. Elstar
– 100 gram ongezouten boter
–  witte wijnazijn
– 4 kruidnagels
– 2 laurierblaadjes
– suiker
– 50 ml halfvolle melk
– 250 ml water

Snij rode kool met een Santokumes

De rode kool snijden we fijn met ons Santokumes. Verwijder het buitenste blad en snij de kool in vieren. Snij de harde kern en stronk weg. Snij of schaaf de kool langs de zijkant in dunne sliertjes. Ongeveer 650 gram is bij dit recept voldoende voor 4 personen. Even wassen en met een beetje water in een ruime pan doen. Voeg een snufje zout, de kruidnagels, de suiker, laurierblaadjes en een bodempje water toe.

koksmesSantokuHerder

 

Breng het aan de kook, zet de pit laag en laat de rode kool in ongeveer 25 minuten gaar worden. Schil en rasp de appels grof of snij de appels in kleine stukjes. Voeg na de eerste 15 minuten, de stukjes appel en een scheutje azijn toe. Roer dit goed door. Na de kooktijd, als de kool gaar is, afgieten. Haal de kruidnagels en de laurierblaadjes eruit.

Schil de aardappelen snel en moeiteloos met een goede Herder dunschiller en kook ze in water met iets zout in 15 min. gaar. Verhit een kwart van de boter in een koekenpan. Bestrooi de karbonades met peper en zout en bak ze in 10 min. goudbruin en gaar.

Molenmes dunschiller

Blus het af met water om jus te maken. Neem het vlees uit de pan en houd het warm onder een deksel. Laat de jus even pruttelen en alle vleessapresten van de pan opnemen. De vleesjus maak je op smaak met bv een lepel mosterd. Is de jus te dun? Even rustig laten inkoken is de oplossing. Lukt dat niet maak hem dan wat dikker met wat bloem of maïzena.

Giet de aardappelen af. Voeg wat melk toe en stamp het tot een smeuïge puree. Schep de rodekool erdoor en breng op smaak met peper. Serveer met de karbonades. Appelcompote is erg lekker hierbij.

Eet smakelijk!