Onderhoud snijplank van hout

Onderhoud snijplank belangrijk

Je duurzame Herder mes kan het beste worden gebruikt op  een houten snijplank. Harde planken van glas of marmer zijn niet goed voor een mes. Onderhoud je houten snijplank en je hebt er jaren veel plezier van.

Olie zorgt voor bescherming hout

Een houten snijplank moet voor het eerste gebruik wel in de olie worden gezet.  De olie zorgt voor de bescherming van het mooie hout tegen vocht en sappen van producten. Goede olie voor de houten snijplank is druivenpitolie. Deze is geur en smaakloos en heel geschikt omdat het dunne olie is die snel intrekt. Olijfolie is vanwege de geur en plakkerigheid af te raden voor dit doel.

Soms is een plank al geolied vanaf de fabriek, in dat geval hoeft het oliën niet de eerste keer.

hakblok twents hout

hakblok twents hout

Hout is een natuurproduct dat blijft werken onder invloed van vocht en temperatuur. Daardoor kunnen zich scheuren en kieren vormen.

Onderhoud snijplank met olie

Zet meteen na aanschaf met een zachte, niet pluizende, doek de snijplank in de olie  en laat dit min. 8 uur intrekken voordat een volgende laag wordt aangebracht. Als de snijplank geen olie meer opneemt is het oppervlak gesealed. De snijplank neemt nu geen vocht of geur meer op. Wij raden aan dit eens per maand te herhalen om de laag te onderhouden.

Een houten snijplank is hygiënisch

Een houten snijplank is hygiënisch, wat er ook gezegd wordt. Hout is anti bacterieel doordat het tannine bevat. In een snijplank ontstaan  groeven bij het snijden. In kunststof sluit de groef zich om het vuil en laat zich daardoor lastig reinigen. Een groef in hout gaat juist open tijdens de afwasbeurt en maakt daardoor goed reinigen mogelijk en ook eenvoudiger.

Schoonmaken snijplank

houten snijplanken onderhouden met citroen

Het is voldoende een goed geoliede snijplank te reinigen met warm water. Een uitzondering wordt gemaakt na het snijden van vlees en kip. Dan is het gebruik van afwasmiddel wel nodig. De plank is dan wel sneller aan een nieuw laagje olie toe. De plank zelf is ook te reinigen door hem in te wrijven met een halve citroen, dan wat zeezout op de plank te verspreiden en deze in te wrijven met een doek. Schoonspoelen en drogen kan na een kwartier intrektijd. Daarna de plank weer opnieuw in de olie zetten.

Doe een houten plank nooit in de vaatwasser vanwege de grote en langdurige hitte en het water. Je plank kan dan gaan scheuren. Lang weken in water kan zorgen voor barsten en scheuren als de plank weer droogt. Zet een plank niet te drogen op de radiator of een andere warmtebron.

Het mooie van hout is dat het geschuurd kan worden. Dus wordt de plank lelijk na verloop van tijd, even goed schuren en weer in de olie zetten maakt je plank weer als nieuw!