Herder messen ambachtelijke topklasse

Het wordt vandaag weer eens tijd voor een lekkere maaltijdsalade. Ik heb gekozen voor een gado gado salade. Een salade met een Indonesische twist dus. Echt heerlijk. Het snijwerk gaan we doen met Herder messen.

Waarom zijn de messen van Herder toch zo fijn om mee te werken? Hoe komt het dat ze veel scherper zijn en blijven dan de standaard rvs messen?

IMG_1703

Sinds we jaren geleden in Solingen kennis maakten met het vakmanschap en de passie van de messenmakers van Herder is het voor ons duidelijk. Geen mes wordt zo vakkundig gemaakt en is zo scherp als een Herder mes.

koksmesSantokuHerder

Messenmakers met passie

De basis van dat succes zit in de hoge kwaliteit van de grondstoffen. Dan komen de vaardige handen en de kennis van het vak. De meester messenmakers van Herder leerden het ambacht van hun voorgangers, die op hun beurt van hun voorgangers, enz.

Het vak leren ze in de werkplaats op een praktische manier, naar de standaard van meer dan 100 jaar oud. Consessies aan die traditionele werkwijze worden niet gedaan. Ook niet omwille van hogere productieaantallen. Laat staan massaproductie in een lage lonen land. Een Herder mes is een eerlijk gemaakt duurzaam mes.

__________________________________________________________________________

De messenmakers van Herder houden van hun vak, liefde voor het oude ambacht is hun passie.

___________________________________________________________________________

Handgemaakt en handgeslepen

Ieder mes wordt bij Herder nog altijd met de hand gemaakt en geslepen. Klanten vragen vaak hoe het kan dat deze messen zoveel scherper zijn dan andere messen en ook scherp blijven. Dat is de kracht van de dunslijpmethode die Herder kan toepassen met een hoogwaardige kwaliteit carbonstaal. Staal met een hoger gehalte koolstof dan standaard staal. Carbonstaal is veel harder en kan dunner worden geslepen dan de veelgebruikte rvs messen.

Solinger dunslijpmethode

Op onderstaande detailfoto kun je het verschil in de slijphoek zien. Boven een industrieel rvs mes, duidelijk zie je onderaan de aflopende slijphoek. Het staal van dit mes is dikker en moet met een grote hoek worden geslepen.

Onderaan een Molenmesje, je ziet geen slijphoek zoals boven. Het carbonstaal is zo dun en hard dat het kan worden geslepen volgens de Solinger dunslijpmethode. Deze slijpwijze geeft een veel scherper mes en bovendien is carbonstaal blijvend scherp als je het zo nu een dan even wet.

DSC01220_1

Je ziet geen slijphoek op het lemmet van een carbonstalen Molenmesje.

Gado gado salade

We gaan vandaag een heerlijke gado gado salade maken. Daarbij gebruiken we ons Molenmes schilmesje en het wat grotere groentemes.

vegetable-642119_1280

Verse sperziebonen zijn de basis van een heerlijke gado gado.

Ingrediënten:
400 gram sperziebonen
4 eieren
kroepoek
1 komkommer
100 gram taugé
200 gram witte kool
10 radijsjes
350 gr blokjes tempeh ketjap
gebakken uitjes
ongezouten pinda’s
Pindasausje:
1 eetlepel sojasaus
200 ml melk
1 eetlepel bruine basterdsuiker
1 theelepel sambal
1 eetlepel limoensap
3 eetlepels pindakaas

peanut-668283_1280

Snijd de witte kool met het groentemes in kleine stukken. Punt de sperziebonen en snijd ze doormidden. Kook ze in ruim water met een beetje zout  12 minuten.

Kook ook de eieren hard in 8 minuten en snijd ze daarna in partjes. Snijd met je schilmesje lange dunne slierten komkommer, dat heet julienne, en snijd de radijsjes in plakjes.

Bak de tempeh ketjap in  olie 3 tot 4 minuten goudbruin. Meng de sperziebonen, komkommer, taugé, witte kool, plakjes radijs en tempeh in een kom.

egg-4026167_1280

Gekookte eieren mogen niet ontbreken bij een lekkere gado gado.

Verwarm de melk in een pan, voeg de suiker eraan toe en wacht tot deze is opgelost. Voeg de pindakaas, sojasaus, limoensap en sambal toe. Laat het zachtjes pruttelen zodat de dressing nog wat inkookt.

Verdeel de salade over twee grote borden en maak het op met het ei, de pindadressing, gebakken uitjes, pinda’s en kroepoek. Deze salade kun je zowel koud als lauwwarm eten.

Tempeh ketjap is kant en klaar verkrijgbaar als blokjes bij de supermarkt in het vegavak. Maar je kunt ook een basis blok kopen, deze in stukjes snijden en laten marineren in wat ketjap en vervolgens bakken.

Eet smakelijk!

Herder Molenmes schilmes

Herder Molenmes groentemes