Hachee met Herder

Het seizoen is volop tijd voor de stampotten en de wintergroenten.  We brengen daarmee sfeer en gezelligheid aan tafel. We kiezen ook voor andere soorten vlees dan bijvoorbeeld in de zomertijd.

Herder koksmessen snijden met gemak

koksmesSantokuHerder

Rookworst en spek doen het altijd goed bij de stevige winterkost. Van de gedachte aan een stevige gehaktbal naar oma’s recept loopt me het water in de mond. En dan haar sudderlapjes, hemels!

Een variant op de sudderlapjes en minstens zo lekker is de hachee van sukadelapjes. Een erg lekker vleesgerecht waar je niet eens veel voor hoeft te doen behalve de tijd nemen voor het sudderen. Een uitstekende combinatie bij groenten als rode kool, spruitjes en de bekende stampotten.

cabbage-vegetable-power-green

Hachee is heerlijk met rode kool

Veel voorbereiding kost het niet, het zachte pruttelen op het vuur duurt ong. 2 1/2 uur.

Hachee met Herder

Wat heb je nodig voor hachee voor 4 personen:

  • 750 gram sukadelappen of riblappen
  • bakboter
  • 2 uien
  • 400 ml vleesbouillon van 1 tablet
  • 4 kruidnagels
  • 2 laurierblaadjes
  • 1/2 eetlepel donkere basterdsuiker
  •  3 eetlepels balsamico-azijn
  • eventueel een eetlepel bloem voor binding

Snijd het rundvlees in reepjes of blokjes. Dat gaat moeiteloos met een Herder vleesmes.  Laat vooral het vet aan het vlees zitten want dit geeft juist smaak aan het gerecht. Snijd de uien niet al te fijn.

vleesmes,molenmes

2. Braad het vlees rondom aan in de bakboter, ongeveer 5 minuten.  Doe de gesneden uien erbij en de basterdsuiker erbij en schep het erdoor. Laat dit rustig braden voor 10 minuten. Maak ondertussen de bouillon met het bouillonblokje en kokend water.

3. Doe de azijn, bouillon, kruidnagels en laurierblaadjes erbij. Meng dit goed, zet het vuur laag, en laat het met het deksel op de pan minimaal 2 1/2 uur sudderen. Tussendoor zo nu en dan even omroeren. Kookt het vocht teveel in doe er dan een scheutje warm water bij.

Wil je een wat dikkere jus dan kun een eetlepel bloem toevoegen voor stap 3.

4. Haal de laurierbladen en de kruidnagels eruit. Serveer de hachee met smakelijke wintergroenten naar keuze en met gekookte aardappelen. Eet smakelijk!

Herder vleesmes/trancheermes

Herder Santokumes