Brunch met zelfgemaakte ragout

Niets is er gezelliger dan met het hele gezin op een doodgewone zondag of een feestdag samen te brunchen.  Aangezien je van de kinderen meestal geen blijde gezichten krijgt bij het op een zondagmorgen samen ontbijten is de brunch ideaal. De tafel mooi gedekt en de geur van de vers afgebakken broodjes hangt in huis.

brunch-788499_1280

Een brunch is altijd een feestje

De brunch kun je op allerlei manieren aankleden. Met vruchtensalade, lekkere tapenades of andere lekkernijen zoals paté en speciale kaas. Iets warms past ook uitstekend bij de brunch, een gekookte ei is eenvoudig maar wordt altijd gewaardeerd. En wat dacht je van een lekkere ragout in zo’n leuk pasteibakje?  Onderaan deze blog lees je hoe je zelf een heerlijke ragout kunt maken.

Brood variatie hoort bij de brunch

Bij een brunch hoort een variatie aan brood. Dat zijn vers afgebakken broodjes, croissants, stokbrood, harde broodjes in allerlei varianten. Mooi volkoren, spelt of ander brood van de warme bakker. Maar ook krenten- of rozijnenbrood, suikerbrood, en wat je verder lekker vindt.

background-baguette-baked-bakery-42064

Snijden en smeren met het Pom tafelmes

Je kunt bij de brunch een groot broodmes op tafel leggen of alle broodjes van tevoren snijden.  Maar bij ieder bord een tafelmes waar je gewoon zelf de broodjes mee kan snijden is veel handiger. Herder heeft een geweldig gekarteld tafelmes in de collectie dat ook geschikt is voor kinderen. Het Herder Pom tafelmes heeft een heft van Pom-kunststof en een lemmet van rvs. Dit tafelmes snijdt en smeert alle broodjes met gemak. Bovendien kan het gewoon in de vaatwasser.

ontbijtmes POM

 

Dit tafelmes is het broertje van het tafelmes met beukenhouten heft, dat niet in de vaatwasser kan en iets groter van formaat is.

Gronings hard broodje past ook bij brunch

In het noorden van Nederland kennen we het hard broodje. Typisch een streekproduct uit Groningen. Je koopt ze bij de bakker of gezellig op de markt. Ze zijn minder hard dan een doorsnee hard broodje en een platter zoals een pita broodje. Heel lekker met jam en kaas. Zo’n Gronings hard broodje snijdt je ook perfect met het Herder Pom tafelmes.

IMG-20200221-WA0004

Het Gronings hard broodje snijd je ook perfect met het Herder Pom tafelmes.

Recept voor heerlijke zelfgemaakte ragout

Wat heb je nodig:
2 liter water
1  kip van ong. 1,5 kilo
2 laurierblaadjes
2 kruidnagels
2 kippenbouillon tabletten
250 gram champignons
15 gram verse platte peterselie
3 bosuitjes
125 gram ongezouten roomboter
100 gram tarwebloem

In een grote pan doe je de twee liter water en hierin leg je de kip, laurierblaadjes, kruidnagels en bouillontabletten. Breng het geheel  aan de kook en laat de kip op een laag vuurtje anderhalf à twee uur trekken.

parsley-3622868_1280

Laat de bouillon afkoelen en schep het vet eraf met een schuimspaan. Haal de kip en laurier uit de pan. Ontvel de kip, haal alle botten en botjes eruit en snijd het vlees dan in kleine stukjes.Verwarm de bouillon opnieuw. Snijd de champignons in dunne plakjes. Snijd de peterselie en bosuitjes fijn.

mushrooms-2690529_1280

Probeer eens kastanjechampignons, die geven nog meer smaak aan ragout.

Neem een pan met een dikke bodem en smelt 100 g boter en roer beetje voor beetje de bloem erdoor tot er een stevige massa ontstaat. Dan voeg je al roerend scheutje voor scheutje de bouillon erbij tot een dikke saus ontstaat.

Smelt dan de rest van de boter in een koekenpan en bak de champignons 3 min. Voeg de champignons, het kippenvlees en de peterselie toe aan de ragout. Laat even doorwarmen en breng op smaak met peper en eventueel zout. Garneer met de bosui.
Bij de brunch serveer je de ragout in bladerdeegbakjes.

Herder Pom tafelmes

Herder beukenhout tafelmes