Dunschiller, en koken met asperges

Echte liefhebbers van asperges kunnen bijna niet wachten tot de eerste oogst. Woon je in een regio waar asperges worden geteeld dan zit je helemaal goed. Asperges vers geoogst van de teler zijn echt het allerlekkerst.

Goed klaargemaakte asperges zijn een echte traktatie op tafel. Of je ze nu bereidt volgens het vertrouwde recept met botersaus, een gekookt ei en gekookte aardappelen, of op andere manieren. Het maakt niet uit, doe wat je lekker vindt en geniet ervan.

Zena Rex® dunschiller

Een heel belangrijke fase in de bereiding van asperges is het dunschillen. Met een goede kwaliteit dunschiller is dat zo gepiept.

Schilmesje.nl heeft de twee beste dunschillers op voorraad: 

De Zena Rex® dunschiller is een bekende klassieker die heel goed zijn werk doet.

zena rex dunschiller met asperges

Zijn eenvoudige ontwerp en de ergonomische vorm maakt het een dunschiller van grote klasse. Het handvat is volledig vervaardigd uit één stuk aluminium. Het gehard en geblauwd stalen blad en de aardappel-ogen-verwijderaar op de zijkant maken hem perfect voor zijn taak.

Molen® dunschiller van Herder

Molen dunschiller

Herder maakt al vele decennia de Molen® dunschiller . Ook als je geen of weinig ervaring hebt met schillen een perfecte dunschiller. Deze originele Herder dunschiller levert altijd een uitstekende schilresultaat. De punt snijdt aardappelogen perfect uit. Vooral handig bij grotere stukken groente zoals asperges maar ook heel geschikt voor fruit.

Door de bijzondere scherpte en vorm  kan er uiterst dun mee geschild worden.  Hierdoor blijven de meeste waardevolle en belangrijkste vitamines behouden.

Asperges schillen en koken

Meestal koop je asperges gewassen maar anders moet dat eerst nog even gebeuren. Breek of snijd daarna het harde stukje, ca. 2 cm, van de onderkant eraf. Leg de asperge op een snijplank. Zet dan de dunschiller net onder de kop van de asperge, deze moet je niet schillen. Ga zo rustig langs de zijde van de asperge omlaag en herhaal dat tot de hele asperge is geschild. Controleer of je goed geschild hebt anders heb je straks toch vezels in je mond.

 

Gooi de schillen niet weg. Je kunt ze gebruiken als basis voor heerlijke aspergesoep of als basis voor de saus. Je kunt de schillen vooraf ong.10 min. koken, uit de pan halen met een schuimspaan en het overgebleven kookwater gebruiken om de asperges weer in te koken. Dat is echt heerlijk! Voeg wat zout,  een theelepel suiker en een stukje foelie toe en kook ze op rustig vuur 6 tot 8 minuten.

Nagaren

Vervolgens haal je de pan van het vuur en laat de asperges nog zeker 10 min.  garen in het warme kookwater. Laat het deksel op de pan.

Als je een asperge midden op een vork legt moeten ze een beetje doorbuigen, hangen ze er slap overheen, dan zijn ze wat te gaar. Tijdens het garen kun je dit al proberen. Hou je van beetgaar of wil je ze wat zachter, je bepaalt het zelf.

Haal ze met een schuimspaan uit het kookwater en laat ze even uitlekken op een schone doek. Leg ze op een verwarmde schaal, eventueel met een witte theedoek en vouw deze dicht. Serveer zo vlug mogelijk.

 

Serveer er bijna gesmolten roomboter bij en een beetje nootmuskaat. Hollandaisesaus is ook erg lekker.

Combineer verder met ham en ei, een varkensoester of ander mooi stukje vlees en kleine gekookte aardappels. Ook een moot zalm smaakt trouwens prima bij asperges. Eet smakelijk!

Zena Rex dunschiller

Zena Rex dunschiller setaanbieding

Molen dunschiller