Herder bloemenmesje onmisbaar voor de prof

De oerdegelijke met de hand gemaakte en geslepen messen van Herder werden vanaf de oprichting van het bedrijf meer dan een eeuw geleden verkocht aan professionele eindgebruikers. Op de betrouwbaarheid en hoge kwaliteit van die messen bouwde Herder de faam van zijn bedrijf. Nog steeds maakt Herder zijn messen volgens de ambachtelijke traditie.

tomatoes-1561565_1280 (1)

Herder messen zijn een begrip in de tuinderswereld.

Herder messen = veilig en snel werken

Geen concessies doen aan de kwaliteit van de grondstoffen en de ambachtelijke vervaardiging zijn de basis van de wereldnaam van Herder. Een goed doordacht en ergonomisch ontwerp waarbij de veiligheid tijdens het gebruik centraal staat maakt het Herder mes tot het professionele mes bij uitstek.

Iedere tuinder kent het bloemenmesje

Zo is ook in de tuinderswereld de naam Herder wereldberoemd. Doorgegeven in het vak van vader op zoon. Diverse messen worden in de tuinderswereld naar grote tevredenheid gebruikt blijkt wel uit de vele orders die wij jaarlijks mogen leveren aan deze klanten.

___________________________________________________________________________

robert herder ,tuinbouwmes

Een klein maar onmisbaar stuk gereedschap in de tuinderswereld is het Herder bloemenmesje. Gemaakt voor het trefzeker en glad snijden van bloemen en andere tuinbouwproducten.

___________________________________________________________________________

Snel werken en  een vlekkeloos product

Door het vlijmscherpe carbonstalen  lemmet snijdt het bloemenmesje zonder moeite in één haal de bloemstengel door. Dat is snel en fijn werken èn levert een mooi strak gesneden eindproduct op. Klaar voor de verkoop naar de klanten in de handel of voor de consument in de bloemenzaak.

roses-1420719_1280

De bloembinder waardeert ook de kwaliteit van het Herder bloemenmesje.

Ook de bloembinder weet dat dit bloemenmesje uniek in zijn soort is. Het ligt perfect in de hand en glijdt niet weg als je handen vochtig zijn. Door het zeer korte maar vlijmscherpe lemmet is het een heel handig mesje om snel en doeltreffend te kunnen werken.

Solinger dunslijptechniek

Het carbonstaal waaruit het lemmet is gesmeed is harder dan normaal staal. Daarom kan het middels de Solinger dunslijptechniek dunner en onder een zeer kleine hoek worden geslepen. Het resultaat is een vlijmscherp lemmet dat met een korte wetbeurt zo nu en dan vlijmscherp blijft. Perfect voor de prof!

Herder bloemenmesje

Asperges in je thuisrestaurant

Nu we door de corona crisis niet in de gelegenheid zijn om uit eten te gaan maken we de maaltijd in het weekend thuis gewoon extra lekker. We toveren de eethoek om in ons eigen thuisrestaurant. De kinderen zijn dolenthousiast en tekenen de menukaartjes.

chef-1417239_1280

Iedere week een andere kok in ons thuisrestaurant

Uit eten in je eigen thuisrestaurant

We proberen om beurten een lekker recept uit en we dekken de tafel ook wat chiquer dan we normaal doen. Dan kom je er achter dat zoiets eigenlijk heel gezellig is. We zitten ook langer aan tafel, we drinken nog een glas en gesprekken ontstaan over een weer.

De aspergetelers kunnen hun witte goud nu niet kwijt aan de horeca; dat probleem hebben meer voedselproducenten. We hebben door deze corona crisis besloten dat we voortaan onze inkopen als dat kan doen bij plaatselijke ondernemers en producenten zoals de aspergeboer.

asparagus-489692_1280

Vers geoogst is de asperge echt het lekkerst.

Asperges dagvers van de teler

De aspergeteler in onze buurt bezoeken we daarom met enige regelmaat in deze periode van het jaar.  Zijn vers geoogste asperges zijn echt superlekker dus koken we dit voorjaar wat vaker met deze heerlijke groente.

Asperges grillen met gebakken aardappels

Het basisrecept met asperges, gekookte aardappels, een ei, ham en botersaus hebben we al op tafel gehad. Daarom kiest de kok van vandaag voor deze maaltijd een andere bereiding. Asperges kun je ook grillen en dat is erg lekker. Samen met gebakken aardappeltjes wordt het weer om te smullen.

Schillen met de Zena Rex dunschiller

Bij het schillen van de asperges komt de Zena Rex dunschiller heel goed van pas. Met zijn eenvoudige maar goed doordachte ontwerp in aluminium en het vlijmscherpe snijblad, is de Zena Rex wereldberoemd geworden. Hij ligt goed en stevig in de hand en zo schil je allerlei groenten zonder moeite mooi dun.

zena rex met asperges (1)

De Zena Rex dunschiller is ook te koop in een voordeelset.

Nodig voor 4 personen:
1 kilo krielaardappeltjes
50 gram roomboter ongezouten
3 el milde olijfolie
3 teentjes knoflook
15 gram platte peterselie (vers)
snufje grof zeezout
1 kilo witte asperges
1 bosje salade-uitjes
4 eieren

egg-3526796_1280

Gekookte eitjes en asperges zijn voor elkaar gemaakt.

Zet de oven op voorverwarmen  op 180 °C. Was dan de aardappeltjes, schillen hoeft niet. Wist je dat in de schil heel veel waardevolle voedingstoffen zitten? Snijd de aardappeltjes niet door.

Kook dan de aardappelen in ruim water met een beetje zout in een kwartier gaar. Smelt de boter samen met de olie in een pan. Snijd de knoflook en peterselie grof.

Giet de aardappelen af en laat ze afkoelen op een bakplaat met bakpapier. Gebruik een snijplank om de aardappelen op plat te drukken met bijvoorbeeld een mok. Verdeel dan de gesmolten boter, knoflook, peterselie, peper en het zeezout over de geplette aardappelen en meng het goed. Rooster de aardappelen ca. 1 uur in de oven knapperig en goudbruin. Schep het af en toe om.

potato-706470_1280
Schil ondertussen de asperges rondom met een dunschiller zoals de Zena Rex. Vanaf vlak onder het kopje rustig naar beneden en verwijder met een schilmes de houtachtige onderkant.

Verhit een grillpan of barbecue. Gril de asperges 5 minuten. Gril de salade-ui de laatste 2 minuten mee. Kook de eieren in 5 min. zacht, pel ze en halveer ze dan.

Snijd de asperges en salade-ui schuin doormidden en meng ze in een kom. Verdeel de aardappelen, asperges, salade-ui en eieren over een grote schaal. Bestrooi het naar smaak met peper en eventueel zout.

Smakelijk eten!

Zena Rex dunschiller

Zena Rex voordeelset

Herder messen ambachtelijke topklasse

Het wordt vandaag weer eens tijd voor een lekkere maaltijdsalade. Ik heb gekozen voor een gado gado salade. Een salade met een Indonesische twist dus. Echt heerlijk. Het snijwerk gaan we doen met Herder messen.

Waarom zijn de messen van Herder toch zo fijn om mee te werken? Hoe komt het dat ze veel scherper zijn en blijven dan de standaard rvs messen?

IMG_1703

Sinds we jaren geleden in Solingen kennis maakten met het vakmanschap en de passie van de messenmakers van Herder is het voor ons duidelijk. Geen mes wordt zo vakkundig gemaakt en is zo scherp als een Herder mes.

koksmesSantokuHerder

Messenmakers met passie

De basis van dat succes zit in de hoge kwaliteit van de grondstoffen. Dan komen de vaardige handen en de kennis van het vak. De meester messenmakers van Herder leerden het ambacht van hun voorgangers, die op hun beurt van hun voorgangers, enz.

Het vak leren ze in de werkplaats op een praktische manier, naar de standaard van meer dan 100 jaar oud. Consessies aan die traditionele werkwijze worden niet gedaan. Ook niet omwille van hogere productieaantallen. Laat staan massaproductie in een lage lonen land. Een Herder mes is een eerlijk gemaakt duurzaam mes.

__________________________________________________________________________

De messenmakers van Herder houden van hun vak, liefde voor het oude ambacht is hun passie.

___________________________________________________________________________

Handgemaakt en handgeslepen

Ieder mes wordt bij Herder nog altijd met de hand gemaakt en geslepen. Klanten vragen vaak hoe het kan dat deze messen zoveel scherper zijn dan andere messen en ook scherp blijven. Dat is de kracht van de dunslijpmethode die Herder kan toepassen met een hoogwaardige kwaliteit carbonstaal. Staal met een hoger gehalte koolstof dan standaard staal. Carbonstaal is veel harder en kan dunner worden geslepen dan de veelgebruikte rvs messen.

Solinger dunslijpmethode

Op onderstaande detailfoto kun je het verschil in de slijphoek zien. Boven een industrieel rvs mes, duidelijk zie je onderaan de aflopende slijphoek. Het staal van dit mes is dikker en moet met een grote hoek worden geslepen.

Onderaan een Molenmesje, je ziet geen slijphoek zoals boven. Het carbonstaal is zo dun en hard dat het kan worden geslepen volgens de Solinger dunslijpmethode. Deze slijpwijze geeft een veel scherper mes en bovendien is carbonstaal blijvend scherp als je het zo nu een dan even wet.

DSC01220_1

Je ziet geen slijphoek op het lemmet van een carbonstalen Molenmesje.

Gado gado salade

We gaan vandaag een heerlijke gado gado salade maken. Daarbij gebruiken we ons Molenmes schilmesje en het wat grotere groentemes.

vegetable-642119_1280

Verse sperziebonen zijn de basis van een heerlijke gado gado.

Ingrediënten:
400 gram sperziebonen
4 eieren
kroepoek
1 komkommer
100 gram taugé
200 gram witte kool
10 radijsjes
350 gr blokjes tempeh ketjap
gebakken uitjes
ongezouten pinda’s
Pindasausje:
1 eetlepel sojasaus
200 ml melk
1 eetlepel bruine basterdsuiker
1 theelepel sambal
1 eetlepel limoensap
3 eetlepels pindakaas

peanut-668283_1280

Snijd de witte kool met het groentemes in kleine stukken. Punt de sperziebonen en snijd ze doormidden. Kook ze in ruim water met een beetje zout  12 minuten.

Kook ook de eieren hard in 8 minuten en snijd ze daarna in partjes. Snijd met je schilmesje lange dunne slierten komkommer, dat heet julienne, en snijd de radijsjes in plakjes.

Bak de tempeh ketjap in  olie 3 tot 4 minuten goudbruin. Meng de sperziebonen, komkommer, taugé, witte kool, plakjes radijs en tempeh in een kom.

egg-4026167_1280

Gekookte eieren mogen niet ontbreken bij een lekkere gado gado.

Verwarm de melk in een pan, voeg de suiker eraan toe en wacht tot deze is opgelost. Voeg de pindakaas, sojasaus, limoensap en sambal toe. Laat het zachtjes pruttelen zodat de dressing nog wat inkookt.

Verdeel de salade over twee grote borden en maak het op met het ei, de pindadressing, gebakken uitjes, pinda’s en kroepoek. Deze salade kun je zowel koud als lauwwarm eten.

Tempeh ketjap is kant en klaar verkrijgbaar als blokjes bij de supermarkt in het vegavak. Maar je kunt ook een basis blok kopen, deze in stukjes snijden en laten marineren in wat ketjap en vervolgens bakken.

Eet smakelijk!

Herder Molenmes schilmes

Herder Molenmes groentemes

Brunch met zelfgemaakte ragout

Niets is er gezelliger dan met het hele gezin op een doodgewone zondag of een feestdag samen te brunchen.  Aangezien je van de kinderen meestal geen blijde gezichten krijgt bij het op een zondagmorgen samen ontbijten is de brunch ideaal. De tafel mooi gedekt en de geur van de vers afgebakken broodjes hangt in huis.

brunch-788499_1280

Een brunch is altijd een feestje

De brunch kun je op allerlei manieren aankleden. Met vruchtensalade, lekkere tapenades of andere lekkernijen zoals paté en speciale kaas. Iets warms past ook uitstekend bij de brunch, een gekookte ei is eenvoudig maar wordt altijd gewaardeerd. En wat dacht je van een lekkere ragout in zo’n leuk pasteibakje?  Onderaan deze blog lees je hoe je zelf een heerlijke ragout kunt maken.

Brood variatie hoort bij de brunch

Bij een brunch hoort een variatie aan brood. Dat zijn vers afgebakken broodjes, croissants, stokbrood, harde broodjes in allerlei varianten. Mooi volkoren, spelt of ander brood van de warme bakker. Maar ook krenten- of rozijnenbrood, suikerbrood, en wat je verder lekker vindt.

background-baguette-baked-bakery-42064

Snijden en smeren met het Pom tafelmes

Je kunt bij de brunch een groot broodmes op tafel leggen of alle broodjes van tevoren snijden.  Maar bij ieder bord een tafelmes waar je gewoon zelf de broodjes mee kan snijden is veel handiger. Herder heeft een geweldig gekarteld tafelmes in de collectie dat ook geschikt is voor kinderen. Het Herder Pom tafelmes heeft een heft van Pom-kunststof en een lemmet van rvs. Dit tafelmes snijdt en smeert alle broodjes met gemak. Bovendien kan het gewoon in de vaatwasser.

ontbijtmes POM

 

Dit tafelmes is het broertje van het tafelmes met beukenhouten heft, dat niet in de vaatwasser kan en iets groter van formaat is.

Gronings hard broodje past ook bij brunch

In het noorden van Nederland kennen we het hard broodje. Typisch een streekproduct uit Groningen. Je koopt ze bij de bakker of gezellig op de markt. Ze zijn minder hard dan een doorsnee hard broodje en een platter zoals een pita broodje. Heel lekker met jam en kaas. Zo’n Gronings hard broodje snijdt je ook perfect met het Herder Pom tafelmes.

IMG-20200221-WA0004

Het Gronings hard broodje snijd je ook perfect met het Herder Pom tafelmes.

Recept voor heerlijke zelfgemaakte ragout

Wat heb je nodig:
2 liter water
1  kip van ong. 1,5 kilo
2 laurierblaadjes
2 kruidnagels
2 kippenbouillon tabletten
250 gram champignons
15 gram verse platte peterselie
3 bosuitjes
125 gram ongezouten roomboter
100 gram tarwebloem

In een grote pan doe je de twee liter water en hierin leg je de kip, laurierblaadjes, kruidnagels en bouillontabletten. Breng het geheel  aan de kook en laat de kip op een laag vuurtje anderhalf à twee uur trekken.

parsley-3622868_1280

Laat de bouillon afkoelen en schep het vet eraf met een schuimspaan. Haal de kip en laurier uit de pan. Ontvel de kip, haal alle botten en botjes eruit en snijd het vlees dan in kleine stukjes.Verwarm de bouillon opnieuw. Snijd de champignons in dunne plakjes. Snijd de peterselie en bosuitjes fijn.

mushrooms-2690529_1280

Probeer eens kastanjechampignons, die geven nog meer smaak aan ragout.

Neem een pan met een dikke bodem en smelt 100 g boter en roer beetje voor beetje de bloem erdoor tot er een stevige massa ontstaat. Dan voeg je al roerend scheutje voor scheutje de bouillon erbij tot een dikke saus ontstaat.

Smelt dan de rest van de boter in een koekenpan en bak de champignons 3 min. Voeg de champignons, het kippenvlees en de peterselie toe aan de ragout. Laat even doorwarmen en breng op smaak met peper en eventueel zout. Garneer met de bosui.
Bij de brunch serveer je de ragout in bladerdeegbakjes.

Herder Pom tafelmes

Herder beukenhout tafelmes

Pompoenstamppot en de dunschiller

We houden hier thuis wel van wat afwisseling op tafel. We houden ook allemaal van stamppot, minstens één keer per week in de winter maar soms ook wel eens in een ander seizoen.
Inmiddels hebben we al heel wat variaties geprobeerd, de ene keer succesvol en soms keert het recept niet snel terug op tafel.

Pompoenstamppot

Onderstaand recept is er één om van te smullen. De combinatie van de heerlijk pittig gekruide kip met de geroosterde pompoen en andere groenten, om je vingers bij af te likken.

pumpkin-4459053_1280

Ingrediënten
1 kilo kruimige aardappelen
300 gram winterpenen
2 rode uien
1 flespompoen
3 eetlepels arachide-olie
1 eetlepels ras el hanout kruidenmix
370 gram kipfilet of kipdijfilet
1 eetlepel harissa

Zena Rex dunschiller

Een goede dunschiller is bij dit recept heel erg handig. Daarom ligt de onovertroffen Zena Rex dunschiller al klaar.

Zena-Rexdunschilleroriginelefoto
Je herkent hem meteen deze Zwitserse dunschiller. Gemaakt van aluminium en altijd superscherp.

Het Molenmes schilmes gebruiken we voor het fijne snijwerk,
zoals voor de uien en het doorsnijden van de aardappelen. De pompoen en de winterpeen snijd je heel handig met de wat grotere variant, het groentenmes.

robert herder molenmes schilmes recht

Herder Molenmes schilmes

robert herder molenmes schilmes,groentemes, groot

Herder groentenmes, 19 cm.

 

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 °C.
Schil de aardappelen met de dunschiller, snijd ze in stukken van 2 cm en kook ze dan in 15 min. gaar.
Schil ook de pompoen en snijd hem in stukjes, ca.400 gram totaal.
Schil dan de winterpeen en snijd hem in kleine blokjes van een ½ cm (brunoise).
Snijd de uien met je Molenmesje elk in 8 partjes.

Verdeel de winterpeen, ui en pompoen over een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel het geheel met ⅔ van de olie en bestrooi het met de ras el hanout kruiden.
Rooster de groenten ca. 10 min. in het midden van de oven.

pexels-photo-531446

Een ruime voorraad kruiden en specerijen is erg handig bij het koken.

Snijd de kip- of kipdijfilet in enkele wat grotere stukken met een koksmes of vleesmes. Bestrijk dan de kip met de harissa. Als je voor kipdijfilet kiest wordt de kip niet gauw droog. Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak de kip op middelhoog vuur in 10 min. bruin en gaar. Keer het regelmatig.

Giet de aardappelen af, maar vang een kopje kookvocht op.
Voeg 200 ml vocht (per 4 personen) weer toe aan de aardappelen en stamp tot een grove puree.

Haal de groenten uit de oven en schep het door de puree. Voeg naar smaak nog peper toe. Serveer de stamppot met de kip.

Eet smakelijk.

Zena Rex dunschiller

Zena Rex voordeelset 2 stuks

Set van 3 Molenmesjes met Zena Rex dunschiller cadeau

Herder zakmes cadeauset

Een van de producten waar het merk Herder wereldberoemd mee is geworden is het zakmes. Ja precies, dat ene zakmes dat je opa altijd in zijn broekzak had.

Het zakmes van opa

Vroeger ging ik als kind vaak bij mijn vader achterop de fiets mee met opa een eindje fietsen. Steevast werd er ergens onderweg even gestopt en kwam er een lekker sappig appeltje uit de fietstas van opa. Met het zakmes dat hij altijd bij zich droeg werd de appel door opa vakkundig geschild. Die appeltjes onderweg waren de lekkerste ooit.

apple-747319_1280

Herder zakmes subliem in eenvoud

Het Herder zakmes is gewoon een heel basic zakmes. Een mooi degelijk houten heft met een uitklapbaar vlijmscherp mes dat is gemaakt van carbonstaal.

Herder zakmes

Herder zakmes van vlijmscherp carbonstaal met kersenhouten heft.

Deze Herder zakmessen met het Troef-As symbool worden nog steeds wereldwijd volop gebruikt. Zoals in de tuinbouw en het boerenbedrijf. Als je met vee werkt weet je ook dat een scherp zakmes een echte redder in nood kan zijn.  Maar ook weten veel kampeerders hoe handig een scherp zakmes is voor allerhande kleine klusjes in en om de tent. Ook bij het buiten koken.

camping-984038_1280

Een Herder zakmes is onmisbaar als je kampeert in de natuur.

Nu ook met outdoor-houder en slijpsteen

Veilig ingeklapt in het prachtige kersenhouten heft past het in iedere broekzak. Maar wat nog mooier is: we leveren het Herder zakmes nu ook met handige outdoor-houder èn een slijpsteen. Die houder past aan je broekriem zodat je het mes altijd binnen handbereik hebt. Met de slijpsteen maak je het mes zonder veel moeite weer vlijmscherp als het bot wordt.

zakmes H.Herder met houder en slijpsteen

Herder zakmes inclusief etui en slijpsteen.

Een geschenk dat een leven meegaat

Deze leuke en praktische set is natuurlijk heel geschikt als cadeau. Je geeft daarmee een geschenk dat de ontvanger een leven lang kan gebruiken. Als je zo’n prachtig Herder zakmes ooit van je vader of opa cadeau hebt gekregen vergeet je dat nooit meer.

Herder zakmes met outdoor-houder en slijpsteen

Kinderkoksmes snijdt veilig

Kinderen vinden het erg leuk om mee te helpen in de keuken. In deze tijd van het jaar met alle feestdagen en soms grijs en donker weer is dat een ideale activiteit binnenshuis. Bovendien helpt het kinderen groenten te leren eten die ze niet of moeilijk willen eten. Als je iets zelf snijdt en klaarmaakt smaakt het toch vaak wel beter.

cooking-4299302_1280

Met een kinderkoksmes is het veiliger snijden

De kinderen in de keuken

Daarom hier twee lekkere recepten die prima door kinderen zijn te bereiden. Maar welk mes geef je je kinderen in handen. Vaak wordt dan gekozen voor een simpel schilmesje. Maar met zo’n schilmesje kun je best snel uitschieten. Ken jij het Herder kinderkoksmes?

kinderkoksmeskleinekok

Kinderkoksmes De Kleine Kok, 6-9 jaar

Kinderkoksmes van Herder

Herder heeft speciaal voor de kinderhand twee kinderkoksmessen ontwikkeld. De Kleine Kok en De Jonge Kok. Ergonomisch op maat voor de kinderhand, met veilig afgeronde punt. Bij ons thuis worden ze volop gebruikt.

We gaan ovenpatat en ovengroenten maken met de kinderen. Let er wel op dat je altijd een oogje in het zeil houdt. Een mes blijft een scherp stukje gereedschap.

french-fries-779292_1280

Friet maken in de oven

We hebben nodig:

  • een kilo kruimige aardappelen
  • 3 eetlepels olijfolie
  • zout
  • een ovenschaal
  • bakpapier
  • ovenwanten

We gaan eerst de oven aanzetten  op 200 graden. Oh ja, en altijd even handen wassen voordat je in de keuken aan het snijden gaat.

potatoes-3098865_960_720

We gaan de aardappels schillen. Dat kan snel en veilig met een Herder dunschiller. Dan snij je de aardappels met je kinderkoksmes in plakken van ongeveer een halve centimeter dik.

jongekok

Kinderkoksmes de Jonge Kok, vanaf 10 jaar

Die plakken snijd je weer en reepjes van ongeveer een centimeter dik. Doe alle frieten in een vergiet en spoel het goed af onder de koude kraan.

Leg de natte frieten op een schone en droge theedoek en leg daar nog een theedoek overheen. Wrijf de frieten goed droog, ze mogen niet meer nat zijn.

Doe bakpapier op een bakplaat en verdeel de frieten erover. Zorg dat ze een beetje uit elkaar liggen. Druppel olijfolie eroverheen en strooi er wat zout over.

De oven is wel op temperatuur nu. Doe ovenwanten aan en zet het bakblik in het midden van de oven. Bak de patat bruin en krokant in 35 minuten. na 20 minuten moet je ze even omscheppen. Doe de frieten dan in schaaltjes, zet mayonaisse of andere lekkere sausjes op tafel en smullen maar!

peppers-2673134_1280

Groenten snijden met je kinderkoksmes

We hebben ook nog een lekker en gezond recept met ovengroenten.

We hebben nodig:

  • een aubergine
  • een courgette
  • twee paprika’s, rood of geel
  • twee teentjes knoflook
  • gemalen chilipeper
  • vier eetlepels olijfolie
  • zout

Zet de oven op 200 graden.

Was de groenten eerst goed onder de kraan voor je begint.

pexels-photo-132431

Neem de aubergine en de courgette en snijd ze, met schil en al, in kleine blokjes.
Snij de paprika’s doormidden. Trek de steel eraf en haal de zaadlijsten en de losse zaadjes eruit. Dan snijd je de paprika’s in stukken.

Doe de gesneden groenten in een ovenschaal. Pel het schilletje van een teen knoflook en snijd hem in heel dunne plakjes. Doe de knoflook bij de groenten in de ovenschaal en strooi er chilipoeder, niet te veel, en zeezout over.

Doe  er 4 eetlepels olijfolie bij en hussel alles met een lepel door elkaar zodat alle ingrediënten goed worden gemengd. Dan zet je de ovenschaal 40 min. in het midden van de oven. Af en toe keer je de groenten om. Eet smakelijk!

Kinderkoksmes de Kleine Kok

Kinderkoksmes de Jonge Kok

 

Tamme kastanjes op tafel

Nu de wintertijd weer de klok regeert en het echt herfst is geworden is het ook weer de tijd om van dit bijzondere seizoen te genieten. Kinderen vinden een wandeling in het bos nooit vervelend of saai. Met een flinke tas in de hand wordt er steevast druk gezocht naar de mooiste en dikste eikels of kastanjes, en beukenootjes.

gather-chestnuts-1018410_1280

Tamme kastanjes zoeken, zakmes mee.

Kastanjes kun je kopen bij de groenteboer of op de markt. Maar in bos of park  kun je ook de tamme kastanje vinden. Soms wat verscholen langs een wat minder druk wandelpad. Je herkent ze direct want de bolster van de tamme kastanje ziet er heel kenmerkend uit met z’n lange stekels. In zo’n bolster zitten al gauw drie kastanjes. De tamme kastanje is niet bol zoals de paardenkastanje maar platter.

chestnuts-733010_1280

Die stekels kunnen best een beetje prikken in je vingers dus voorzichtig oppakken leer je snel. De tamme kastanje is heel goed te eten. Al eeuwenlang staat deze boomvrucht op het menu van de mens.

Open tamme kastanjes met een zakmes

Wat is nu leuker dan samen met de kinderen kastanjes rapen om ze te gaan eten? Een geweldig geslaagde manier om de zondagmiddag in de herfst te besteden. Het is heel handig om bij dat zoekklusje een zakmes bij je te hebben als hulpmiddel. Ik neem mijn boerenzakmes altijd mee. Ooit van mijn vader gekregen is het een heel handig stuk gereedschap.  Zo maak je snel de bolster open met zo’n zakmes en kun je de platte tamme kastanjes eruit wippen.

zakmes E.L

Het ambachtelijke boerenzakmes van E.L.Herder met kersenhouten heft.

Inkruisen voor het poffen of koken

Tamme kastanjes zijn heel geschikt om te poffen boven een vuurtje in de vuurkorf of haard. Als je vooraf de kastanjes met je zakmes inkruist vanaf de top haal je na het poffen makkelijker de schil eraf, daarbij is een zakmes trouwens ook een goede hulp.

chestnuts-985161_1280

Tamme kastanjes poffen is erg gezellig en lekker.

Vandaag gaan we ook kastanjes gebruiken voor de maaltijd. Een oud recept van onze oma wordt daarvoor in ere gehouden. Tamme kastanjes zijn namelijk ook heel lekker met spruitjes. Dat wisten ze honderd jaar geleden al.

We hebben nodig:
– 500 gram spruitjes
– 250 gram tamme kastanjes
– 1 klontje (room)boter
– zout en nootmuskaat naar smaak

Aan de slag:
Snijd de kastanjes vanaf de top kruisvormig in. Doe ze in een pan met water en kook de kastanjes dan 45 minuten.

zakmes Don Carlos Friedrich Herder

Zakmes Don Carlos van F. Herder. Carbonstalen lemmet en kersenhouten heft.

Maak de spruitjes schoon en zet ze in water met wat zout in een pan.

Als de kastanjes gaar zijn afspoelen met koud water en dan direct gaan pellen. Neem de tijd hiervoor want echt makkelijk is het niet. Je Herder zakmes is een ideale hulp hierbij.

Als de kastanjes gepeld zijn zet je de spruitjes op het vuur en laat ze 10 minuten koken, dan zijn ze beetgaar. Giet ze dan af en doe er een klontje boter bij en ook de gepelde kastanjes. Laat het geheel nog even stoven op een laag vuurtje. Voeg naar smaak wat nootmuskaat toe. Wij vinden dat het dan echt smaakt naar oma’s recept .

Zakmes E.L.Herder, carbonstaal met kersenhouten heft

Zakmes F.Herder, carbonstaal met kersenhouten heft

Samen pompoen snijden

Met de komst van herfst, de herfstkleuren buiten, het veranderende licht door de lage zon en die heerlijke geur in het bos krijgen we thuis weer zin om het gezellig en knus te maken. Niet alleen binnenshuis maar ook buiten, op ons terras en in de voortuin.

pumpkins-1712841_1280

Pompoen en kalebas

Ieder jaar verzamelen we een kleurrijke keur aan kalebassen en grote en kleinere pompoenen. Met de jongsten thuis daar leuke herfsttafels en hoekjes van maken is altijd een feestje. Die uitstalling wordt gedurende de weken aangevuld met gevonden kastanjes, eikels, noem maar op.

Pompoen snijden en uithollen

Ook het pompoen snijden en uithollen hoort erbij. Niet eens alleen voor Halloween hoor. Een uitgeholde pompoen, ook een kleintje, doet het superleuk als houder voor een klein windlicht met een waxinelichtje of een kaars. Staat heel erg gezellig buiten bij de voordeur of op het terras.

pexels-photo-2083601

Inmiddels hebben we dus wel wat ervaring met het snijden. Nadat er eens een Molen schilmes is gesneuveld weten we dat je moet snijden met een mesje met een kort lemmet. De pompoen en de vezelige binnenkant zijn behoorlijk stug. Het lange en dunne lemmet van een schilmes kan dat niet aan met als gevolg dat het krom wordt.

robert herder ,tuinbouwmes

Herder bloemenmes ideaal voor pompoen

Het Herder bloemenmes blijkt een echte uitkomst. Het lag al jaren in de la voor het snel en handig schuin afsnijden van de snijbloemen uit onze tuin.  Je snijdt er ook handig en veilig een pompoen mee. Door het korte lemmet en de goede grip op het houten heft werkt het stukken handiger dan een schilmes of een stanleymes. Wel altijd van je af snijden, dat leren we onze kinderen als eerste. Ook met een bloemenmesje kun je uitschieten.

pexels-photo-1534520

Pompoen snijden is een heel gezellige bezigheid, ideaal om samen met de kinderen te doen. Lekker buiten aan de tuintafel. Ze genieten er ieder jaar weer van. De pompoenen met hun grimas sieren de herfsttafel. De pulp van de pompoen gebruiken we voor een lekkere pompoensoep. Zo heeft iedere tijd van het jaar iets om het gezellig te maken.

Herder bloemenmes

Broodjes smaken naar vakantie

In gedachten ga ik even terug naar die fijne zomervakantie die we hebben mogen beleven met elkaar. Een heerlijke camping aan de Franse zuidkust. Zon, zee en zaligheid. Veel gezellig samenzijn met elkaar en onze vrienden. Met die heerlijke Franse stokbroden en andere broodjes bij het ontbijt. Iedere dag vers bij dat kneuterige bakkerswinkeltje op fietsafstand in het dorp.

bread-1761197_1280

Terug fietsend die zalige broodgeur uit het mandje aan het stuur. Gezellig bij de tent ontbijten en daarbij mag het Herder ontbijtmes niet ontbreken. Die gaat mee in de bagage.

Broodjes zijn gezellig op tafel

Om de vakantie thuis nog een beetje door te zetten eten we dan ook graag in het weekend een heerlijk stokbrood en andere lekkere broodjes van onze warme bakker om de hoek. Lekker en altijd gezellig aan tafel in onze serre of in de tuin bij mooi weer.

Ontbijtmes

Onze Herder ontbijtmessen mogen niet ontbreken, die zijn zo handig en fijn om te gebruiken.  Het mes ziet er ten eerste heel mooi uit met het prachtige kersenhouten heft. Bovendien ligt het heel prettig in de hand. Je snijdt er alle soorten broodjes mee, ook al heeft het roestvrijstalen lemmet geen kartels. Boter of een lekkere tapenade smeer je er perfect mee uit. Van zo’n mooi mes heb je heel lang plezier is onze ervaring.

bockel

Voor vandaag gaan we ook even een lekkere tapenade maken. Waarom kopen in de supermarkt als je het heel gemakkelijk zelf kunt maken? Bovendien kun je het dan aanpassen aan je eigen smaak.

mediterranean-346997_1280 (1)

Wat hebben we nodig voor één bakje tapenade:
– 200 gr uitgelekte zongedroogde tomaatjes
– 75 gr groene olijven
– 2 tenen knoflook
– 3 el olijfolie
– 1 el citroensap

Doe de ingrediënten in een keukenmachine. Normaal werken we hier thuis liever met een mes maar dit moet heel fijn. Blend alles fijn in de keukenmachine maar laat wel wat structuur over. Je kunt voorzichtig wat olie toevoegen als het te droog is. Doe er vooraf geen zout bij omdat de olijven best zout zijn.

Naar smaak kun je dan nog wat zout en peper toevoegen en dan is je tapenade al klaar. Smeer het over je lekkere broodjes of een stukje toast en denk dan terug aan die heerlijke vakantie.

Herder ontbijtmes met kersenhouten heft

Herder ontbijtmes met kersenhouten heft set van 4