rosbief naar oma’s recept

Bij opa en oma kon je altijd heel lekker eten. De enorme keuze die je nu hebt aan buitenlandse producten is aan mijn oma voorbij gegaan, dat vond ze maar niets. Geen gekkigheid op tafel, zei ze, maar gewoon degelijke Hollandse kost, daar is niets mis mee.

Die op het oog zo gewone gerechten werden heel erg lekker klaar gemaakt door oma. De stamppotten, heerlijke soepen, rode kool met draadjesvlees, bloemkool met een papje… en ook haar gehaktballen waren om te smullen! Met de kerst deed ze daar nog een schepje bovenop.

Rosbief naar oma’s recept

Op bijzondere dagen toverde ze iets speciaals op tafel. Een flinke rollade of zalige rosbief met de kerst. Die rosbief herinner ik me nog als de dag van gisteren. Goed klaargemaakte rosbief is zó lekker en daarom een perfect vleesgerecht als onderdeel van je kerstdiner. De oven doet het meeste werk dus heb je tijd over voor andere dingen.

Daarom nu speciaal voor de feestdagen het recept van rosbief zoals mijn oma het klaarmaakte. Zij serveerde het dan met gebakken aardappelen en twee soorten groenten. Koud is rosbief ook heerlijk bij de broodmaaltijd.

pexels-photo-262882

 

Rosbief van rundermuis

Rosbief, van het engelse roast beef, is gewoon gebraden rundvlees. Rosbief wordt het meest gesneden van de platte bil, het bloemstuk of de achtermuis van het rund.

De muis is erg geschikt voor rosbief.  Haal je rosbief bij een goede vakslager en vraag hem panklaar. Zonder zeen, zonder vlies, zonder vet.
De uitdaging voor lekkere rosbief is om de kern rood-rosé te laten maar het gehele vlees natuurlijk wel gaar te krijgen. Dat kan door de rosbief aan te laten dichtschroeien in olie of boter en dan op een relatief lage temperatuur te garen tot een kerntemperatuur van 52°C.

Haastige spoed is nooit goed bij dit soort vleesgerechten. Garing kost tijd. Die langzame garing is essentieel voor een goed resultaat. Maar tè lang is ook niet goed want dan wordt het vlees grijs van binnen en taai.

Een ideaal hulpmiddel hierbij is een kerntemperatuurmeter.

Lignum 3 koksmes carbonstaal

Het Lignum3 koksmes van carbonstaal snijdt je rosbief perfect

De bereiding van rosbief

We halen rundermuis bij de vakslager. Afhankelijk van het aantal personen dat ervan eet, weet de slager hoeveel je nodig hebt.

Haal het vlees ruim 2 uur voor de bereiding uit de koelkast. Wrijf het in met zout en peper. Verwarm de oven voor op 150° C.

Schroei de rundermuis/rosbief in een goed hete braadpan met 50 gram boter zo snel mogelijk dicht. Leg hem daarna in een hoog bakblik en giet de boter uit de pan over het vlees heen. Voeg nog wat boter toe en laat de rosbief nu 5 minuten per 100 gram in de oven garen. Om de 10 minuten het vlees bedruipen met de boter uit het bakblik.

Bij een kerntemperatuur van 50° C is de rosbief klaar. Een kernthermometer is hierbij onmisbaar. Haal de rosbief uit de oven en pak hem losjes in aluminiumfolie. Laat de rosbief 5 minuten rusten. Wil je de rosbief minder rood van binnen laat hem dan wat langer rusten in de folie.

pexels-photo-299347

Snijd de rosbief met je Herder koksmes in mooie gelijke en dunne plakken. Eet smakelijk.

wetstaal keramisch

Voor het beste snijresultaat gebruik je voor het snijden het keramisch wetstaal.

 

Herder Lignum 3 koksmes carbonstaal

Indiase kip Tikka met bloemkool

Het is deze week weer een drukte van belang in ons huishouden. De kalender staat vol met activiteiten, ook voor vanavond. Herken je dat? Dat betekent vandaag niet veel tijd om te koken. Daarom kiezen we voor een makkelijk en snel recept zonder de vitamientjes en vezels uit het oog te verliezen. Iedereen smult hier altijd van kip Tikka dus valt daar de keuze op.

Herder Santokumes snijdt vlees, vis, groenten, fruit en kruiden

koksmesSantokuHerder
Kip Tikka met bloemkool en nectarines vraagt een beetje voorwerk. Maar met onze handige en scherpe Herder messen is dat geen enkel probleem en in een paar minuten gepiept. Bloemkool kun je ook prima de avond tevoren vast in roosjes verdelen en bewaren. Met alle ingrediënten in de pan is het na een kwartier sudderen klaar.
pexels-photo-461245

Wat hebben we nodig voor 4 personen:

  • 3 eetlepels boter of margarine
  • ong. 350 gram kipdijfilet
  • 1 kleine bloemkool
  • 700 gram aardappels
  • Pot Indiase kerriesaus Tikka Massala 400 ml.
  • 3 rijpe nectarines

necatrine-2

Kip Tikka met bloemkool bereiden

Voor we beginnen met koken snijden we de kipdijfilet in blokjes.  Dat gaat uitstekend met een Herder Santokumes. Dit gerecht kun je ook prima maken met kipfilet maar wij kiezen voor kipdijfilet. Het wordt minder gauw droog en heeft meer smaak.

De aardappels schil je en je snijdt er dan blokjes van. Even afspoelen onder de kraan en daarna koken met wat zout tot ze gaar zijn.

We maken de bloemkool schoon en verdelen hem in kleine roosjes. Heb je niet veel tijd dan kun je dat dus ook eerder doen.

Als de boter in de braadpan heet genoeg is gaat de kip erin. In ongeveer 5 minuten rondom goudbruin bakken. Dan kunnen de bloemkoolroosjes erbij, deze bakken we  2 minuten mee.

De saus erbij, en dan een kwartier zachtjes laten sudderen.

De nectarines schillen we met een Molenmesje en snijden het in schijfjes.

De aardappelblokjes op de borden verdelen. De kip Tikka erover scheppen en garneren met de schijfjes necatrine.

Eet smakelijk!

Herder Santokumes carbonstaal

Herder Molenmesje set

 

Stamppot zoete aardappel, heerlijk!

Eigenlijk is de zoete aardappel helemaal geen aardappel las ik laatst. Maar hij lijkt er wel erg op dus is de naamkeuze logisch . De zoete aardappel is de laatste jaren, naast andere nieuwe en ‘vergeten’ groenten, als keuze in het assortiment van supermarkt en groentespecialist gekomen.

zoete aardappel

Perfect voor stamppot

Zelf heb ik nog niet eerder gekookt met de zoete aardappel. Het is dus wel eens tijd ermee te gaan kokerellen. De bereiding is hetzelfde als met gewone aardappels. Je schilt ze met een goede dunschiller. De iets andere structuur en zoete smaak past heel erg goed bij lekkere wintergerechten als stamppot.

___________________________________________________________________________

Zena Rex

de kampioen dunschiller

Zena-Rexdunschilleroriginelefoto

De Zena Rex dunschiller is een beroemd en vertrouwd Zwitsers ontwerp van onovertroffen kwaliteit.

___________________________________________________________________________

Een vriendin van ons heeft ons aangeraden een stamppotje te maken van die zoete aardappel met andijvie, zongedroogde tomaatjes, gegrilde paprika en féta. Die combinatie lijkt me wel wat,  dus aan de slag.

We leggen de Zena Rex dunschiller en het Herder koksmes vast klaar.

pexels-photo-132431

Wat hebben we nodig voor 2 personen:

  • twee grote zoete aardappelen
  • een klontje roomboter
  • peper en zout
  • een halve krop andijvie
  • een gegrilde paprika
  • zongedroogde tomaatjes
  • feta kaas
santokupomrvs

Herder Santoku koksmes van RVS met POM-kunststof heft

 

Bereidingstijd ongeveer 30 minuten:

Was de paprika. Haal de zaadkern eruit, verwijder de zaadjes en snij hem in grove stukken. Gril de delen paprika in de oven of in een grilpan.

Schil de zoete aardappelen met de dunschiller en kook ze net zoals gewone aardappelen met een snufje zout. Zorg dat je bij het afgieten een kopje kookvocht opvangt en apart houdt.

In de tussentijd was je de andijvie en snijd deze met het koksmes.  Snijd dan de gegrilde paprika en de zongedroogde tomaatjes in stukjes. Verkruimel de feta kaas een beetje grof.

De gekookte aardappelen stamp je fijn en dan voeg je het restje kookvocht, en een klontje boter toe. Doe het kookvocht op gevoel dus beetje voor beetje tot het smeuïg genoeg is. Op smaak maken met peper en zout.

Meng de andijvie, de gegrilde paprika en zongedroogde tomaatjes met de aardappelstamp. Garneer het met de feta.

Smakelijk eten!

Zena Rex dunschiller aanbieding 2 stuks

Herder schilmessenset met Zena Rex dunschiller cadeau

Ratatouille maken met Molenmessen

Niets vind ik fijner dan koken met verse groenten en kruiden. Lopend over de markt op zaterdagmorgen, met alle kenmerkende geuren, kleuren en geluiden krijg ik nog meer zin om aan de slag te gaan in de keuken. Ik sla een flinke hoeveelheid groenten in bij mijn vaste groenteman.

red-paprika-organic-vegetable-53162

Molenmessen snijden moeiteloos alle groenten

De boodschappentas is weer goed gevuld vandaag. Met voor vandaag aubergine, courgette, paprika’s en prachtige rode tomaten. Met wat thuis nog aan groenten in voorraad ligt ga ik ratatouille maken. Dat is zo lekker, het hele gezin smult ervan!

Herder Molenmessen topkwaliteit

Het snijwerk gaat probleemloos met de vlijmscherpe messen van Herder. Vandaag gebruik ik het grote keukenmes naast het molenmesje.

IMG_1617

Herder Molenmessen, ambachtelijke kwaliteit uit Solingen

Wat hebben we nodig voor de ratatouille met gehakt:

  • 1 aubergine
  • 1 (kleine) courgette
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 flinke uien
  • 1 deciliter olijfolie
  • 400 gram rundergehakt
  • zout en peper
  • 1 rode paprika
  • 1 groene paprika
  • 200 gram champignons
  • 4 grote tomaten
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • ½ deciliter droge witte wijn
  • 1 eetlepel fijngehakte peterselie
Je Molenmessen zijn extra scherp als je ze even langs een keramisch wetstaal haalt voor je met snijden begint.

 

wetstaal keramisch

wetstaal keramisch

 

We gaan aan de slag:

Was de groente die we zo gaan snijden vooraf.

Snijd de aubergine en de courgette  in plakken van 1 cm. dik.
Leg ze in een vergiet, bestrooi ze met wat zout en laat ze zo een uurtje staan.
Pel de knoflook en hak deze heel fijn.
Pel de uien en snijd ze in dunne schijfjes.

Verhit de olijfolie in een pan en voeg de knoflook en ui toe.
Fruit de uien en knoflook tot ze goudbruin zijn en neem ze dan uit de pan.
Doe het gehakt in de pan en roer zo lang tot al het gehakt gaar en rul gebakken is.
Strooi zout en peper over het gehakt en doe de gefruite uien en knoflook er dan bij.

Snijd de plakken aubergine en courgette in blokjes en voeg deze aan het gehakt toe.
Ontdoe de paprika’s van de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in repen.
Maak de champignons schoon en halveer ze.
Snijd de tomaten in vieren.

Tomaten snijd je moeiteloos met Molenmessen

Voeg de paprika, champignons en tomaten aan het gehakt toe, doe een deksel op de pan en laat de inhoud ongeveer 10 minuten zachtjes stoven.
Voeg dan korianderpoeder, witte wijn en fijngehakte peterselie toe.
Breng het gerecht op smaak met zout en peper. Proef zelf of het gerecht op smaak is voor je het serveert.

Eet smakelijk!

Herder keukenmes 30 cm

Herder molenmesje

Keramisch wetstaal

Stamppot met pastinaak en zalm

In deze tijd van het jaar, als het langzaam aan weer wat frisser wordt en de dagen steeds een beetje korter, komt de stamppot weer op tafel bij ons. Oerhollands en gezellig eten is dat.  Natuurlijk kennen we de hutspot, of peen en ui in andere regio’s, andijviestamppot of boerenkool. Je kunt met allerlei lekkere groenten stamppotjes maken.

Herder schilt en snijdt moeiteloos

Schillen en snijden doen we natuurlijk met onze fijne Herder messen. Altijd vlijmscherp.

cropped-banner-wordpress-schilmesje.jpg

Vandaag kiezen we voor pastinaak. Die wordt ook wel een ‘vergeten groente’ genoemd maar is dat inmiddels allang niet meer. De smaak van pastinaak, een soort witte wortel, ligt tussen knolselderij  en wortel. De fijnproever herkent een anijsachtige toon. Een perfecte groente voor een heerlijke stamppot. We gaan het combineren met zalm.

pexels-photo-629093

Wat hebben we nodig voor 4 personen:

  • 300 gram zalmfilets ( 4 stukken)
  • 600 gram aardappelen ( kruimig)
  • 600 gram pastinaak
  • 1 prei
  • 3 bosuien
  • 25 gram bieslook
  • 2 tenen knoflook
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 100 ml melk
  • 125 ml crème fraîche

Aan de slag

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Pak je Herder Molenmesje. Snijd de bosui in fijne ringetjes en doe hetzelfde met de bieslook. Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Was de prei en snijd in grove stukken van 3 cm. Schil de pastinaak met een Herder dunschiller en snijd in gelijke stukken. Kneus de knoflooktenen met het lemmet van een mes. Haal het velletje er niet af.

garlic-kitchen-food-fresh-630766

Verdeel de pastinaak en knoflook over de bakplaat en besprenkel het met 2 eetlepels olie. Rooster ca. 20 min. in het midden van de oven. Kook ondertussen de aardappelen en prei samen in water met zout in ong. 20 min. gaar.

Vang het kookvocht op als de aardappelen en prei worden afgegoten. Haal de bakplaat uit de oven en knijp de knoflook uit het velletje. Stamp de aard­appelen, prei, pastinaak en knoflook fijn met een stamper.

Verwarm de melk en voeg het met 150 ml van het opgevangen kookvocht (per 4 personen) en de bosui toe. Verhit ondertussen een grillpan. Bestrijk de zalm met de rest van de olie en bestrooi met peper en zout naar smaak. Gril in 5 min. de zalmfilets gaar, keer ze voorzichtig halverwege. Meng de crème fraîche en bieslook. Serveer de stamppot met de zalm en een lepel crème fraîche erover.

Eet smakelijk!

Herder set molenmesjes met dunschiller gratis

Herder groentenmes 19 cm

Herder keukenmes 30 cm

Dunschiller, en koken met asperges

Echte liefhebbers van asperges kunnen bijna niet wachten tot de eerste oogst. Woon je in een regio waar asperges worden geteeld dan zit je helemaal goed. Asperges vers geoogst van de teler zijn echt het allerlekkerst.

Goed klaargemaakte asperges zijn een echte traktatie op tafel. Of je ze nu bereidt volgens het vertrouwde recept met botersaus, een gekookt ei en gekookte aardappelen, of op andere manieren. Het maakt niet uit, doe wat je lekker vindt en geniet ervan.

Zena Rex® dunschiller

Een heel belangrijke fase in de bereiding van asperges is het dunschillen. Met een goede kwaliteit dunschiller is dat zo gepiept.

Schilmesje.nl heeft de twee beste dunschillers op voorraad: 

De Zena Rex® dunschiller is een bekende klassieker die heel goed zijn werk doet.

zena rex dunschiller met asperges

Zijn eenvoudige ontwerp en de ergonomische vorm maakt het een dunschiller van grote klasse. Het handvat is volledig vervaardigd uit één stuk aluminium. Het gehard en geblauwd stalen blad en de aardappel-ogen-verwijderaar op de zijkant maken hem perfect voor zijn taak.

Molen® dunschiller van Herder

Molen dunschiller

Herder maakt al vele decennia de Molen® dunschiller . Ook als je geen of weinig ervaring hebt met schillen een perfecte dunschiller. Deze originele Herder dunschiller levert altijd een uitstekende schilresultaat. De punt snijdt aardappelogen perfect uit. Vooral handig bij grotere stukken groente zoals asperges maar ook heel geschikt voor fruit.

Door de bijzondere scherpte en vorm  kan er uiterst dun mee geschild worden.  Hierdoor blijven de meeste waardevolle en belangrijkste vitamines behouden.

Asperges schillen en koken

Meestal koop je asperges gewassen maar anders moet dat eerst nog even gebeuren. Breek of snijd daarna het harde stukje, ca. 2 cm, van de onderkant eraf. Leg de asperge op een snijplank. Zet dan de dunschiller net onder de kop van de asperge, deze moet je niet schillen. Ga zo rustig langs de zijde van de asperge omlaag en herhaal dat tot de hele asperge is geschild. Controleer of je goed geschild hebt anders heb je straks toch vezels in je mond.

 

Gooi de schillen niet weg. Je kunt ze gebruiken als basis voor heerlijke aspergesoep of als basis voor de saus. Je kunt de schillen vooraf ong.10 min. koken, uit de pan halen met een schuimspaan en het overgebleven kookwater gebruiken om de asperges weer in te koken. Dat is echt heerlijk! Voeg wat zout,  een theelepel suiker en een stukje foelie toe en kook ze op rustig vuur 6 tot 8 minuten.

Nagaren

Vervolgens haal je de pan van het vuur en laat de asperges nog zeker 10 min.  garen in het warme kookwater. Laat het deksel op de pan.

Als je een asperge midden op een vork legt moeten ze een beetje doorbuigen, hangen ze er slap overheen, dan zijn ze wat te gaar. Tijdens het garen kun je dit al proberen. Hou je van beetgaar of wil je ze wat zachter, je bepaalt het zelf.

Haal ze met een schuimspaan uit het kookwater en laat ze even uitlekken op een schone doek. Leg ze op een verwarmde schaal, eventueel met een witte theedoek en vouw deze dicht. Serveer zo vlug mogelijk.

 

Serveer er bijna gesmolten roomboter bij en een beetje nootmuskaat. Hollandaisesaus is ook erg lekker.

Combineer verder met ham en ei, een varkensoester of ander mooi stukje vlees en kleine gekookte aardappels. Ook een moot zalm smaakt trouwens prima bij asperges. Eet smakelijk!

Zena Rex dunschiller

Zena Rex dunschiller setaanbieding

Molen dunschiller

 

Aardappelschilmes met de Molen

Het aardappelschilmes  van Herder is al ruim honderd jaar een wereldwijd begrip. In de keukenlade van mijn grootouders vond je deze alleskunner zonder twijfel. Beide opa’s waren werkzaam binnen de slagerswereld en gebruikten uitsluitend messen van Herder, die kwaliteit stond voor hen als een huis. Het aardappelschilmes met het Molenlogo is de basis onder het succes van Herder. Al staat het bekend als aardappelschilmes, het Molenmesje is ook heel geschikt voor het snijden van alle fruit en kleinere groenten.

Ambachtelijk aardappelschilmes

Vandaag de dag zijn de messen van Herder nog net zo goed als vroeger. Door het gebruik van hoogwaardige materialen en het unieke ambachtelijke productieproces is ieder mes dat de werkplaats verlaat een product van hoge klasse. Daarom ervaar je dat grote verschil in kwaliteit en duurzaamheid vergeleken met messen uit massaproductie. Een aardappelschilmes in massa gemaakt staat in geen verhouding tot de kwaliteit van Herder.

IMG_1659

 

Extra hard carbonstaal

Eerste kwaliteit duurzaam geproduceerd hout voor het heft, van beukenhout, olijfhout of kersenhout. Extra hard carbonstaal dat door het hoge koolstofgehalte uitermate geschikt is voor de speciale dunslijptechniek waar Herder om bekend staat. Door de hoge hardheid zijn de messen van carbonstaal superscherp te slijpen en blijven ze ook heel lang scherp.

De werkplaats

Herder in Solingen noemt zich liever geen fabriek maar werkplaats. Dat geeft precies de grondgedachte weer die ze koesteren over het met de hand vervaardigen van al hun messen zoals het aardappelschilmes. Voor het ambacht van messenmaker is geen officiële opleiding, je leert het stap voor stap als leerling op de werkvloer. Op die manier zijn alle kneepjes van het vak generatie op generatie doorgegeven.

generationenbild

 

De messen van Herder, van het Molenmesje, het  bekende aardappelschilmes, tot het luxe broodmes Grand Moulin worden van het begin tot het eind met de hand vervaardigd. Onderdeel voor onderdeel worden zorgvuldig gemonteerd en afgewerkt. Het lemmet wordt met de hand geslepen en gepolijst volgens het Solinger blaupliesst proces.

De aanschaf van een Herder mes geeft je levenslang snijplezier!

Molenmes schilmes

Molenmes groentemes

Molenmes met kartels

H.Herder schilmessen setaanbieding

 

 

 

Herder broodmes snijdt als geen ander

Herken je deze ergernis? Je hebt bij de warme bakker om de hoek een heerlijk ruikend vers brood gekocht. Op de snijplank in de keuken vult het je huis met de zalige lucht van vers gebakken brood. Het broodmes wordt uit de lade gehaald en je zult er eens eventjes een paar mooie plakken van afsnijden om ze te beleggen. Want niets is lekkerder dan vers brood.

Brood snijden is soms een drama

Wat een gehannes als je broodmes de korst van het brood niet aan kan en de luchtige binnenkant verwoest. Een treurige snee geplet brood is wat rest. De bakker kan wel huilen en jij ook. De buurvrouw die binnenkomt om even te buurten herkent het meteen van het stokbrood snijden op de camping. Zonde van zulk mooi brood en helemaal niet nodig!

3 grote broodmessen

Herder broodmes hoge kartels

Bij Robert Herder verstaan ze hun vak. Daar weten ze als geen ander dat een goed snijdend broodmes maken een ambacht is. De vakmensen van Herder geven veel aandacht en zorg aan hun messen die nog met de hand worden vervaardigd.

Bij het Herder broodmes is het slijpen van het lemmet een taak voor de vakman. Het geheim van de smid zit hem in de scherpe en hoge kartels die ervoor zorgen dat het Herder broodmes makkelijk door het brood gaat. De vakmensen slijpen daarom de extra hoge kartels nog met de hand. Dat is echt ambachtswerk dat bij Robert Herder in ere wordt gehouden. De slijptechnieken waar ze beroemd om zijn worden al meer dan honderd jaar toegepast.

Herder broodmes met beukenhouten heft

Het Herder broodmes met ergonomisch beukenhouten heft en RVS lemmet kan alle soorten brood aan.

broodmes beukenhout schilmesje

De basis is het heft gemaakt van duurzaam gestoomd beukenhout. Het lemmet is daar stevig aan vastgeklonken. Met de hoog opgeslepen kartels kan dit prachtige Herder broodmes doen waar het voor gemaakt is. Brood snijden als geen ander broodmes. Voortaan geen vernield brood meer, geen druk zetten tijdens het snijden. Het mes doet het werk en zorgt voor mooie gelijkmatige plakken brood. Of je nu een oerbrood, een stokbrood, baguette, panini of ciabata voor je hebt liggen. Het Herder broodmes weet er wel raad mee.

Herder broodmes met POM kunststof heft

Het ambachtelijke Herder broodmes is ook verkrijgbaar in een uitvoering met POM kunstof heft en RVS lemmet. Dit hoogwaardige type kunststof maakt het broodmes geschikt voor de vaatwasmachine. Ook is van dit model een handig tafelmes verkrijgbaar.

pom broodmessen

Gun jezelf en je gasten het plezier van mooi gesneden brood met een Herder broodmes!

Broodmes Herder beukenhout

Broodmes Herder POM

Koksmes K-serie topdesign

Robert Herder heeft een brede keuze in ambachtelijke koks- en keukenmessen. De kwaliteit is altijd van hoog niveau, daar kun je op vertrouwen.  De messen zijn stuk voor stuk met zorg en aandacht ambachtelijk vervaardigd en geslepen.

Koksmes op maat

Omdat smaken verschillen is er keuze in ontwerp, materiaal,  uitvoering en maat.  Verschillende duurzame houtsoorten worden toegepast voor het heft.

Het type koksmes dat je zoekt moet natuurlijk  ook goed in de hand liggen. Heb je bijvoorbeeld kleine handen dan is een groot koksmes niet erg handig. Kies dus een mes dat bij je past.

champignons snijden voorbeeld

K-serie Robert Herder

De K-serie van Robert Herder brengt elegant uitgevoerde koksmessen met snijkwaliteit van topniveau. In 2010 won Robert Herder hiermee een Design Award Gold, gevolgd door Silber in 2012. Deze koksmessen zijn allround te gebruiken in de moderne keuken.

K-2

De K-2 met een lengte van 22 cm en een heft van prachtig geolied pruimenhout is een lust voor het oog maar ook een mes dat door de compactheid snel en wendbaar is. Groenten, fruit, kruiden, vlees en vis, alles snijd je zonder moeite. Het lemmet van 11 cm is vervaardigd uit zeer hard HRC60 carbonstaal. Door de grote hardheid is dit staal zeer dun en dus vlijmscherp te slijpen. De vorm en het verloop van het lemmet is identiek aan dat van het traditionele koksmes.

Snijd voortaan met plezier en groot gemak alle groenten, fruit, vis en vlees met zo’n onovertroffen ambachtelijk koksmes.

K-4

Voor wie een iets groter koksmes wil is er de K-4 met een lengte van 25 cm en een lemmet van geolied pruimenhout.  Net een maatje groter dan de K-2. Dit mes heeft een lemmet van 13 cm.

De ergonomisch ontwikkelde handgreep van deze exclusieve serie koksmessen zorgt ervoor dat het mes  zeer goed in balans in de hand ligt. Optimale grip en snelle wendbaarheid geven de gebruiker de totale controle over het mes. Dat werkt fijn en veilig.

Met een K2 of K4 koksmes van Robert Herder ben je verzekerd van vele jaren snijplezier!

Herder koksmes K2

Herder koksmes K4 met gratis roestgum

 

 

 

 

 

Santokumes een aanwinst

Met een Santokumes is het heerlijk werken in je keuken. Robert Herder Solingen maakt een Santokumes dat recht doet aan de oude Japanse traditie onder het beeldmerk van het befaamde Molenmes.

molenmessen_logo

Een Santokumes ligt perfect in de hand en is zeer geschikt voor snel snijden. Met een beetje oefening heb je dit zo in de hand. Een Santokumes is bovendien lichter in gewicht en scherper dan een gewoon  koksmes. Een topmes voor de vele snijklusjes aan vlees, vis en groenten in je keuken.

Santokumes  drie deugden

De naam Santoku betekent ‘drie deugden’ en slaat erop dat het mes kan worden gebruikt voor verschillende taken in de keuken : plakken snijden, dobbelsteentjes maken en fijnsnijden. Met zo’n mes heb je allround mes, een onmisbaar stuk gereedschap tijdens het koken.

koksmesSantokuHerder

Santokumes van carbonstaal met beukenhouten handvat.

Santokumes rolt goed af

Een Santokumes is anders dan een standaard koksmes. Het lemmet is extra breed over de gehele lengte en loopt bijna aan het einde toe in een punt. Daarom rolt het Santokumes zo makkelijk af. Het ergonomische handvat is gemonteerd bovenaan het lemmet. Bij het snijden zitten je vingers dus nooit in de weg.

Santokumes dun en scherp

Het staal van een Santokumes is dunner dan van een gewoon koksmes. Bovendien is carbonstaal harder dan gewoon staal of roestvrijstaal. Door de combinatie van die hoge hardheid en het dunnere staal kan er ook dunner worden geslepen. Dat maakt een Santokumes veel scherper dan een gewoon koksmes. Het voordeel van carbonstaal is ook dat het zelfslijpende eigenschappen heeft en bij goed onderhoud nauwelijks geslepen hoeft te worden. Zo nu en dan wetten met een keramisch wetstaal houdt het Santokumes in topvorm.

champignons snijden voorbeeld

Santokumes snijdt perfect

Je houdt een Santokumes vast bij het handvat en met een beweging van achter-boven naar voor-beneden snijd je het product. Oefening baart kunst! Je krijgt de slag vanzelf te pakken als je het veel doet. Houd de vingers van de hand waarmee je het product vasthoudt naar binnen gekeerd dan voorkom je het snijden in je vingers.  Hakken moet je niet doen, dat kan het mes beschadigen.

Met het brede lemmet pak je ook eenvoudig producten op om ze naar een schaal of pan over te brengen.

 

Santoku koksmes POM rvs

Voor de professionele keuken is er ook een Santokumes van RVS en een handvat van POM kunststof. Deze is vaatwasmachinebestendig.

Houten snijplank

Met een Santokumes kun je het beste snijden op een houten snijplank. Op harde materialen wordt het mes snel bot. Kunststof lijkt hygiënisch maar dat is schone schijn. In de kerven die door het snijden ontstaan houdt kunststof vuil vast, ook bij het afwassen blijft een deel zitten. Dergelijke kerven in hout openen zich een beetje onder de invloed van warm water en daarmee was je vuil er eenvoudiger uit. Bovendien bevat hout tannines en is daarmee van nature antibacterieel.

Je Santokumes koop je bij Schilmesje. Veilig, vertrouwd en snel!

Santokumes carbonstaal

Santokumes RVS

Santokumes RVS en POM handvat