Kinderen vinden het erg leuk om mee te helpen in de keuken. In deze tijd van het jaar met alle feestdagen en soms grijs en donker weer is dat een ideale activiteit binnenshuis. Bovendien helpt het kinderen groenten te leren eten die ze niet of moeilijk willen eten. Als je iets zelf snijdt en klaarmaakt smaakt het toch vaak wel beter.
De kinderen in de keuken
Daarom hier twee lekkere recepten die prima door kinderen zijn te bereiden. Maar welk mes geef je je kinderen in handen. Vaak wordt dan gekozen voor een simpel schilmesje. Maar met zo’n schilmesje kun je best snel uitschieten. Ken jij het Herder kinderkoksmes?
Kinderkoksmes van Herder
Herder heeft speciaal voor de kinderhand twee kinderkoksmessen ontwikkeld. De Kleine Kok en De Jonge Kok. Ergonomisch op maat voor de kinderhand, met veilig afgeronde punt. Bij ons thuis worden ze volop gebruikt.
We gaan ovenpatat en ovengroenten maken met de kinderen. Let er wel op dat je altijd een oogje in het zeil houdt. Een mes blijft een scherp stukje gereedschap.
Friet maken in de oven
We hebben nodig:
- een kilo kruimige aardappelen
- 3 eetlepels olijfolie
- zout
- een ovenschaal
- bakpapier
- ovenwanten
We gaan eerst de oven aanzetten op 200 graden. Oh ja, en altijd even handen wassen voordat je in de keuken aan het snijden gaat.
We gaan de aardappels schillen. Dat kan snel en veilig met een Herder dunschiller. Dan snij je de aardappels met je kinderkoksmes in plakken van ongeveer een halve centimeter dik.
Die plakken snijd je weer en reepjes van ongeveer een centimeter dik. Doe alle frieten in een vergiet en spoel het goed af onder de koude kraan.
Leg de natte frieten op een schone en droge theedoek en leg daar nog een theedoek overheen. Wrijf de frieten goed droog, ze mogen niet meer nat zijn.
Doe bakpapier op een bakplaat en verdeel de frieten erover. Zorg dat ze een beetje uit elkaar liggen. Druppel olijfolie eroverheen en strooi er wat zout over.
De oven is wel op temperatuur nu. Doe ovenwanten aan en zet het bakblik in het midden van de oven. Bak de patat bruin en krokant in 35 minuten. na 20 minuten moet je ze even omscheppen. Doe de frieten dan in schaaltjes, zet mayonaisse of andere lekkere sausjes op tafel en smullen maar!
Groenten snijden met je kinderkoksmes
We hebben ook nog een lekker en gezond recept met ovengroenten.
We hebben nodig:
- een aubergine
- een courgette
- twee paprika’s, rood of geel
- twee teentjes knoflook
- gemalen chilipeper
- vier eetlepels olijfolie
- zout
Zet de oven op 200 graden.
Was de groenten eerst goed onder de kraan voor je begint.
Neem de aubergine en de courgette en snijd ze, met schil en al, in kleine blokjes.
Snij de paprika’s doormidden. Trek de steel eraf en haal de zaadlijsten en de losse zaadjes eruit. Dan snijd je de paprika’s in stukken.
Doe de gesneden groenten in een ovenschaal. Pel het schilletje van een teen knoflook en snijd hem in heel dunne plakjes. Doe de knoflook bij de groenten in de ovenschaal en strooi er chilipoeder, niet te veel, en zeezout over.
Doe er 4 eetlepels olijfolie bij en hussel alles met een lepel door elkaar zodat alle ingrediënten goed worden gemengd. Dan zet je de ovenschaal 40 min. in het midden van de oven. Af en toe keer je de groenten om. Eet smakelijk!