Pompoenstamppot en de dunschiller

We houden hier thuis wel van wat afwisseling op tafel. We houden ook allemaal van stamppot, minstens één keer per week in de winter maar soms ook wel eens in een ander seizoen.
Inmiddels hebben we al heel wat variaties geprobeerd, de ene keer succesvol en soms keert het recept niet snel terug op tafel.

Pompoenstamppot

Onderstaand recept is er één om van te smullen. De combinatie van de heerlijk pittig gekruide kip met de geroosterde pompoen en andere groenten, om je vingers bij af te likken.

pumpkin-4459053_1280

Ingrediënten
1 kilo kruimige aardappelen
300 gram winterpenen
2 rode uien
1 flespompoen
3 eetlepels arachide-olie
1 eetlepels ras el hanout kruidenmix
370 gram kipfilet of kipdijfilet
1 eetlepel harissa

Zena Rex dunschiller

Een goede dunschiller is bij dit recept heel erg handig. Daarom ligt de onovertroffen Zena Rex dunschiller al klaar.

Zena-Rexdunschilleroriginelefoto
Je herkent hem meteen deze Zwitserse dunschiller. Gemaakt van aluminium en altijd superscherp.

Het Molenmes schilmes gebruiken we voor het fijne snijwerk,
zoals voor de uien en het doorsnijden van de aardappelen. De pompoen en de winterpeen snijd je heel handig met de wat grotere variant, het groentenmes.

robert herder molenmes schilmes recht

Herder Molenmes schilmes

robert herder molenmes schilmes,groentemes, groot

Herder groentenmes, 19 cm.

 

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 °C.
Schil de aardappelen met de dunschiller, snijd ze in stukken van 2 cm en kook ze dan in 15 min. gaar.
Schil ook de pompoen en snijd hem in stukjes, ca.400 gram totaal.
Schil dan de winterpeen en snijd hem in kleine blokjes van een ½ cm (brunoise).
Snijd de uien met je Molenmesje elk in 8 partjes.

Verdeel de winterpeen, ui en pompoen over een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel het geheel met ⅔ van de olie en bestrooi het met de ras el hanout kruiden.
Rooster de groenten ca. 10 min. in het midden van de oven.

pexels-photo-531446

Een ruime voorraad kruiden en specerijen is erg handig bij het koken.

Snijd de kip- of kipdijfilet in enkele wat grotere stukken met een koksmes of vleesmes. Bestrijk dan de kip met de harissa. Als je voor kipdijfilet kiest wordt de kip niet gauw droog. Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak de kip op middelhoog vuur in 10 min. bruin en gaar. Keer het regelmatig.

Giet de aardappelen af, maar vang een kopje kookvocht op.
Voeg 200 ml vocht (per 4 personen) weer toe aan de aardappelen en stamp tot een grove puree.

Haal de groenten uit de oven en schep het door de puree. Voeg naar smaak nog peper toe. Serveer de stamppot met de kip.

Eet smakelijk.

Zena Rex dunschiller

Zena Rex voordeelset 2 stuks

Set van 3 Molenmesjes met Zena Rex dunschiller cadeau

Herder zakmes cadeauset

Een van de producten waar het merk Herder wereldberoemd mee is geworden is het zakmes. Ja precies, dat ene zakmes dat je opa altijd in zijn broekzak had.

Het zakmes van opa

Vroeger ging ik als kind vaak bij mijn vader achterop de fiets mee met opa een eindje fietsen. Steevast werd er ergens onderweg even gestopt en kwam er een lekker sappig appeltje uit de fietstas van opa. Met het zakmes dat hij altijd bij zich droeg werd de appel door opa vakkundig geschild. Die appeltjes onderweg waren de lekkerste ooit.

apple-747319_1280

Herder zakmes subliem in eenvoud

Het Herder zakmes is gewoon een heel basic zakmes. Een mooi degelijk houten heft met een uitklapbaar vlijmscherp mes dat is gemaakt van carbonstaal.

Herder zakmes

Herder zakmes van vlijmscherp carbonstaal met kersenhouten heft.

Deze Herder zakmessen met het Troef-As symbool worden nog steeds wereldwijd volop gebruikt. Zoals in de tuinbouw en het boerenbedrijf. Als je met vee werkt weet je ook dat een scherp zakmes een echte redder in nood kan zijn.  Maar ook weten veel kampeerders hoe handig een scherp zakmes is voor allerhande kleine klusjes in en om de tent. Ook bij het buiten koken.

camping-984038_1280

Een Herder zakmes is onmisbaar als je kampeert in de natuur.

Nu ook met outdoor-houder en slijpsteen

Veilig ingeklapt in het prachtige kersenhouten heft past het in iedere broekzak. Maar wat nog mooier is: we leveren het Herder zakmes nu ook met handige outdoor-houder èn een slijpsteen. Die houder past aan je broekriem zodat je het mes altijd binnen handbereik hebt. Met de slijpsteen maak je het mes zonder veel moeite weer vlijmscherp als het bot wordt.

zakmes H.Herder met houder en slijpsteen

Herder zakmes inclusief etui en slijpsteen.

Een geschenk dat een leven meegaat

Deze leuke en praktische set is natuurlijk heel geschikt als cadeau. Je geeft daarmee een geschenk dat de ontvanger een leven lang kan gebruiken. Als je zo’n prachtig Herder zakmes ooit van je vader of opa cadeau hebt gekregen vergeet je dat nooit meer.

Herder zakmes met outdoor-houder en slijpsteen

Kinderkoksmes snijdt veilig

Kinderen vinden het erg leuk om mee te helpen in de keuken. In deze tijd van het jaar met alle feestdagen en soms grijs en donker weer is dat een ideale activiteit binnenshuis. Bovendien helpt het kinderen groenten te leren eten die ze niet of moeilijk willen eten. Als je iets zelf snijdt en klaarmaakt smaakt het toch vaak wel beter.

cooking-4299302_1280

Met een kinderkoksmes is het veiliger snijden

De kinderen in de keuken

Daarom hier twee lekkere recepten die prima door kinderen zijn te bereiden. Maar welk mes geef je je kinderen in handen. Vaak wordt dan gekozen voor een simpel schilmesje. Maar met zo’n schilmesje kun je best snel uitschieten. Ken jij het Herder kinderkoksmes?

kinderkoksmeskleinekok

Kinderkoksmes De Kleine Kok, 6-9 jaar

Kinderkoksmes van Herder

Herder heeft speciaal voor de kinderhand twee kinderkoksmessen ontwikkeld. De Kleine Kok en De Jonge Kok. Ergonomisch op maat voor de kinderhand, met veilig afgeronde punt. Bij ons thuis worden ze volop gebruikt.

We gaan ovenpatat en ovengroenten maken met de kinderen. Let er wel op dat je altijd een oogje in het zeil houdt. Een mes blijft een scherp stukje gereedschap.

french-fries-779292_1280

Friet maken in de oven

We hebben nodig:

  • een kilo kruimige aardappelen
  • 3 eetlepels olijfolie
  • zout
  • een ovenschaal
  • bakpapier
  • ovenwanten

We gaan eerst de oven aanzetten  op 200 graden. Oh ja, en altijd even handen wassen voordat je in de keuken aan het snijden gaat.

potatoes-3098865_960_720

We gaan de aardappels schillen. Dat kan snel en veilig met een Herder dunschiller. Dan snij je de aardappels met je kinderkoksmes in plakken van ongeveer een halve centimeter dik.

jongekok

Kinderkoksmes de Jonge Kok, vanaf 10 jaar

Die plakken snijd je weer en reepjes van ongeveer een centimeter dik. Doe alle frieten in een vergiet en spoel het goed af onder de koude kraan.

Leg de natte frieten op een schone en droge theedoek en leg daar nog een theedoek overheen. Wrijf de frieten goed droog, ze mogen niet meer nat zijn.

Doe bakpapier op een bakplaat en verdeel de frieten erover. Zorg dat ze een beetje uit elkaar liggen. Druppel olijfolie eroverheen en strooi er wat zout over.

De oven is wel op temperatuur nu. Doe ovenwanten aan en zet het bakblik in het midden van de oven. Bak de patat bruin en krokant in 35 minuten. na 20 minuten moet je ze even omscheppen. Doe de frieten dan in schaaltjes, zet mayonaisse of andere lekkere sausjes op tafel en smullen maar!

peppers-2673134_1280

Groenten snijden met je kinderkoksmes

We hebben ook nog een lekker en gezond recept met ovengroenten.

We hebben nodig:

  • een aubergine
  • een courgette
  • twee paprika’s, rood of geel
  • twee teentjes knoflook
  • gemalen chilipeper
  • vier eetlepels olijfolie
  • zout

Zet de oven op 200 graden.

Was de groenten eerst goed onder de kraan voor je begint.

pexels-photo-132431

Neem de aubergine en de courgette en snijd ze, met schil en al, in kleine blokjes.
Snij de paprika’s doormidden. Trek de steel eraf en haal de zaadlijsten en de losse zaadjes eruit. Dan snijd je de paprika’s in stukken.

Doe de gesneden groenten in een ovenschaal. Pel het schilletje van een teen knoflook en snijd hem in heel dunne plakjes. Doe de knoflook bij de groenten in de ovenschaal en strooi er chilipoeder, niet te veel, en zeezout over.

Doe  er 4 eetlepels olijfolie bij en hussel alles met een lepel door elkaar zodat alle ingrediënten goed worden gemengd. Dan zet je de ovenschaal 40 min. in het midden van de oven. Af en toe keer je de groenten om. Eet smakelijk!

Kinderkoksmes de Kleine Kok

Kinderkoksmes de Jonge Kok

 

Tamme kastanjes op tafel

Nu de wintertijd weer de klok regeert en het echt herfst is geworden is het ook weer de tijd om van dit bijzondere seizoen te genieten. Kinderen vinden een wandeling in het bos nooit vervelend of saai. Met een flinke tas in de hand wordt er steevast druk gezocht naar de mooiste en dikste eikels of kastanjes, en beukenootjes.

gather-chestnuts-1018410_1280

Tamme kastanjes zoeken, zakmes mee.

Kastanjes kun je kopen bij de groenteboer of op de markt. Maar in bos of park  kun je ook de tamme kastanje vinden. Soms wat verscholen langs een wat minder druk wandelpad. Je herkent ze direct want de bolster van de tamme kastanje ziet er heel kenmerkend uit met z’n lange stekels. In zo’n bolster zitten al gauw drie kastanjes. De tamme kastanje is niet bol zoals de paardenkastanje maar platter.

chestnuts-733010_1280

Die stekels kunnen best een beetje prikken in je vingers dus voorzichtig oppakken leer je snel. De tamme kastanje is heel goed te eten. Al eeuwenlang staat deze boomvrucht op het menu van de mens.

Open tamme kastanjes met een zakmes

Wat is nu leuker dan samen met de kinderen kastanjes rapen om ze te gaan eten? Een geweldig geslaagde manier om de zondagmiddag in de herfst te besteden. Het is heel handig om bij dat zoekklusje een zakmes bij je te hebben als hulpmiddel. Ik neem mijn boerenzakmes altijd mee. Ooit van mijn vader gekregen is het een heel handig stuk gereedschap.  Zo maak je snel de bolster open met zo’n zakmes en kun je de platte tamme kastanjes eruit wippen.

zakmes E.L

Het ambachtelijke boerenzakmes van E.L.Herder met kersenhouten heft.

Inkruisen voor het poffen of koken

Tamme kastanjes zijn heel geschikt om te poffen boven een vuurtje in de vuurkorf of haard. Als je vooraf de kastanjes met je zakmes inkruist vanaf de top haal je na het poffen makkelijker de schil eraf, daarbij is een zakmes trouwens ook een goede hulp.

chestnuts-985161_1280

Tamme kastanjes poffen is erg gezellig en lekker.

Vandaag gaan we ook kastanjes gebruiken voor de maaltijd. Een oud recept van onze oma wordt daarvoor in ere gehouden. Tamme kastanjes zijn namelijk ook heel lekker met spruitjes. Dat wisten ze honderd jaar geleden al.

We hebben nodig:
– 500 gram spruitjes
– 250 gram tamme kastanjes
– 1 klontje (room)boter
– zout en nootmuskaat naar smaak

Aan de slag:
Snijd de kastanjes vanaf de top kruisvormig in. Doe ze in een pan met water en kook de kastanjes dan 45 minuten.

zakmes Don Carlos Friedrich Herder

Zakmes Don Carlos van F. Herder. Carbonstalen lemmet en kersenhouten heft.

Maak de spruitjes schoon en zet ze in water met wat zout in een pan.

Als de kastanjes gaar zijn afspoelen met koud water en dan direct gaan pellen. Neem de tijd hiervoor want echt makkelijk is het niet. Je Herder zakmes is een ideale hulp hierbij.

Als de kastanjes gepeld zijn zet je de spruitjes op het vuur en laat ze 10 minuten koken, dan zijn ze beetgaar. Giet ze dan af en doe er een klontje boter bij en ook de gepelde kastanjes. Laat het geheel nog even stoven op een laag vuurtje. Voeg naar smaak wat nootmuskaat toe. Wij vinden dat het dan echt smaakt naar oma’s recept .

Zakmes E.L.Herder, carbonstaal met kersenhouten heft

Zakmes F.Herder, carbonstaal met kersenhouten heft

Samen pompoen snijden

Met de komst van herfst, de herfstkleuren buiten, het veranderende licht door de lage zon en die heerlijke geur in het bos krijgen we thuis weer zin om het gezellig en knus te maken. Niet alleen binnenshuis maar ook buiten, op ons terras en in de voortuin.

pumpkins-1712841_1280

Pompoen en kalebas

Ieder jaar verzamelen we een kleurrijke keur aan kalebassen en grote en kleinere pompoenen. Met de jongsten thuis daar leuke herfsttafels en hoekjes van maken is altijd een feestje. Die uitstalling wordt gedurende de weken aangevuld met gevonden kastanjes, eikels, noem maar op.

Pompoen snijden en uithollen

Ook het pompoen snijden en uithollen hoort erbij. Niet eens alleen voor Halloween hoor. Een uitgeholde pompoen, ook een kleintje, doet het superleuk als houder voor een klein windlicht met een waxinelichtje of een kaars. Staat heel erg gezellig buiten bij de voordeur of op het terras.

pexels-photo-2083601

Inmiddels hebben we dus wel wat ervaring met het snijden. Nadat er eens een Molen schilmes is gesneuveld weten we dat je moet snijden met een mesje met een kort lemmet. De pompoen en de vezelige binnenkant zijn behoorlijk stug. Het lange en dunne lemmet van een schilmes kan dat niet aan met als gevolg dat het krom wordt.

robert herder ,tuinbouwmes

Herder bloemenmes ideaal voor pompoen

Het Herder bloemenmes blijkt een echte uitkomst. Het lag al jaren in de la voor het snel en handig schuin afsnijden van de snijbloemen uit onze tuin.  Je snijdt er ook handig en veilig een pompoen mee. Door het korte lemmet en de goede grip op het houten heft werkt het stukken handiger dan een schilmes of een stanleymes. Wel altijd van je af snijden, dat leren we onze kinderen als eerste. Ook met een bloemenmesje kun je uitschieten.

pexels-photo-1534520

Pompoen snijden is een heel gezellige bezigheid, ideaal om samen met de kinderen te doen. Lekker buiten aan de tuintafel. Ze genieten er ieder jaar weer van. De pompoenen met hun grimas sieren de herfsttafel. De pulp van de pompoen gebruiken we voor een lekkere pompoensoep. Zo heeft iedere tijd van het jaar iets om het gezellig te maken.

Herder bloemenmes

Broodjes smaken naar vakantie

In gedachten ga ik even terug naar die fijne zomervakantie die we hebben mogen beleven met elkaar. Een heerlijke camping aan de Franse zuidkust. Zon, zee en zaligheid. Veel gezellig samenzijn met elkaar en onze vrienden. Met die heerlijke Franse stokbroden en andere broodjes bij het ontbijt. Iedere dag vers bij dat kneuterige bakkerswinkeltje op fietsafstand in het dorp.

bread-1761197_1280

Terug fietsend die zalige broodgeur uit het mandje aan het stuur. Gezellig bij de tent ontbijten en daarbij mag het Herder ontbijtmes niet ontbreken. Die gaat mee in de bagage.

Broodjes zijn gezellig op tafel

Om de vakantie thuis nog een beetje door te zetten eten we dan ook graag in het weekend een heerlijk stokbrood en andere lekkere broodjes van onze warme bakker om de hoek. Lekker en altijd gezellig aan tafel in onze serre of in de tuin bij mooi weer.

Ontbijtmes

Onze Herder ontbijtmessen mogen niet ontbreken, die zijn zo handig en fijn om te gebruiken.  Het mes ziet er ten eerste heel mooi uit met het prachtige kersenhouten heft. Bovendien ligt het heel prettig in de hand. Je snijdt er alle soorten broodjes mee, ook al heeft het roestvrijstalen lemmet geen kartels. Boter of een lekkere tapenade smeer je er perfect mee uit. Van zo’n mooi mes heb je heel lang plezier is onze ervaring.

bockel

Voor vandaag gaan we ook even een lekkere tapenade maken. Waarom kopen in de supermarkt als je het heel gemakkelijk zelf kunt maken? Bovendien kun je het dan aanpassen aan je eigen smaak.

mediterranean-346997_1280 (1)

Wat hebben we nodig voor één bakje tapenade:
– 200 gr uitgelekte zongedroogde tomaatjes
– 75 gr groene olijven
– 2 tenen knoflook
– 3 el olijfolie
– 1 el citroensap

Doe de ingrediënten in een keukenmachine. Normaal werken we hier thuis liever met een mes maar dit moet heel fijn. Blend alles fijn in de keukenmachine maar laat wel wat structuur over. Je kunt voorzichtig wat olie toevoegen als het te droog is. Doe er vooraf geen zout bij omdat de olijven best zout zijn.

Naar smaak kun je dan nog wat zout en peper toevoegen en dan is je tapenade al klaar. Smeer het over je lekkere broodjes of een stukje toast en denk dan terug aan die heerlijke vakantie.

Herder ontbijtmes met kersenhouten heft

Herder ontbijtmes met kersenhouten heft set van 4

Rijstsalade, zomers en gezond.

Met warme dagen vinden wij het altijd lekker om een frisse salade te maken als maaltijd, bijvoorbeeld een rijstsalade. Het is niet alleen erg smakelijk maar ook nog eens gezond. Een koude salade met rijst of een pastasalade zie je bij ons regelmatig op tafel in de zomermaanden.

rice-cultivation-4165415_1280

Rijstsalade smaakt naar de zomer

Vervelen doet zo’n rijstsalade nooit, je kunt naar hartenlust variëren. Er zijn zoveel toevoegingen waarmee je de salade een originele twist of bite kan geven. Zoals bijzondere vruchten, noten, vis of garnalen, gerookte kip of gewoon eens een keer vegetarisch.

Wij maken deze keer de rijstsalade met gerookte kip. Prima dus als hoofdgerecht maar zo’n salade kun je ook als voorgerecht presenteren bij een barbecue.

tomatoes-1280859_1280

Tomaatjes brengen de zon op je bord.

Ingrediënten voor 4 eters:
– 200 gr. zilvervliesrijst
– 200 gr. gerookte kipfilet
– 250 gr. cherrytomaatjes
– 100 gr. veldsla
– 1 komkommer
– 1 mango
– 2 avocado’s
– 1 rode paprika

___________________________________________________________________________

De groenten snijd je perfect met het Herder groentenmes :

robert herder molenmes schilmes,groentemes, groot

Groentemes carbonstaal 19 cm met beukenhouten heft

 

groentemes kersen

Groentemes 19 cm carbonstaal met kersenhouten heft

___________________________________________________________________________
Ingrediënten dressing:
– 4 el. Griekse yoghurt
– 2 el. mayonaise
– 1 tl. mosterd
– scheutje azijn
– scheutje olijfolie
– 4 augurken, fijngehakt
– peper en zout
– scheutje honing

Aan de slag:
Kook de rijst ruim vooraf zodat deze goed af kan laten koelen. Schep tijdens het afkoelen af en toe de rijst door elkaar zodat het niet gaat klonteren.

Snijd de gerookte kipfilet in de lengte in drie stukken en daarna in kleinere stukjes. Doe de kip samen met de afgekoelde rijst in een flinke slakom. Halveer de cherrytomaatjes en voeg ze toe aan de rijst. Snijd de uiteinden van de komkommer af en halveer de komkommer tweemaal in de lengte, daarna in kleine stukjes snijden en doe ze bij de rijst.

Verwijder de zaadlijsten en zaadjes uit de paprika. Snijd deze vervolgens in repen en daarna in kleine stukjes, doe het weer bij de rijst. Halveer de mango door rond de pit te snijden, draai beide helften daarna van elkaar en verwijder de pit. Snijd een ruitjespatroon in het vruchtvlees waarbij je net niet door de schil gaat. Vouw de mango binnenstebuiten en snijd de blokjes vruchtvlees eraf, doe het bij de rijst.

avocado-3210885_1280

Snijd ook de avocado’s doormidden door met het groentemes rondom de pit te snijden en draai beide helften van elkaar. Wip de pit eruit en schep het vruchtvlees met een lepel in het geheel uit de halve schillen. Snijd het vervolgens in stukjes en doe bij de rijst. Schep alles nu goed door elkaar en laat het even staan.

Snijd voor de dressing de augurken zo fijn mogelijk. Doe alle ingrediënten voor de dressing nu in een kommetje en roer alles goed door elkaar, breng het op smaak met peper en zout.

En voor alles wat je op smaak brengt, proef ervoor, proef erna.

Eet smakelijk!

Herder groentemes beukenhout

Herder groentemes kersenhout

Pasta met asperges

Het is weer aspergetijd en dat betekent smullen van deze overheerlijke groente uit eigen land. Vers van het land is de asperge verreweg het lekkerst. De relatief korte periode dat ze verkrijgbaar zijn maakt ze misschien ook wel zo bijzonder.

asparagus-3973361_1280

Vers van het land is de asperge het lekkerst

Als je de keuze hebt asperges vers geoogst te halen bij de teler doe dat dan vooral. Je kunt ze vaak in de winkel bij de boer laten schillen maar zelf is dat een fluitje van een cent met de wereldberoemde Zena Rex dunschiller.

dunschiller asperges

Uiteraard kun je asperges bereiden op de traditionele wijze met gekookte aardappels, een eitje, ham en botersaus. Omdat we je ook graag kennis laten maken met andere recepten waarin de asperge de hoofdrol speelt maken we vandaag eens pasta met asperges, met heerlijke gerookte forel en zalm. Hier thuis is dat altijd een feest op tafel.

Wat heb je nodig voor 4 personen:

  • 500 gram witte asperges, geschild en in stukjes gesneden
  • 200 gram penne pasta
  • 100 gram gerookte zalm, in stukjes gesneden
  • 100 gram gerookte forel, in stukjes gesneden
  • 50 gram mascarpone
  • 4 takjes basilicumsap
  • rasp van 1 citroenpeper

Het Molenmesje is ook erg handig bij het snijwerk:

zenaplusrobertherdermessen

Aanbieding 3 Molenmesjes met Zena Rex dunschiller gratis

Aan de slag:

___________________________________________________________________________Breng in een royale pan ruim water met zout aan de kook.
Doe de pasta en de stukjes asperge in het kokende water en kook ze in 10 – 12 minuten gaar.

___________________________________________________________________________
Meng de citroenrasp en sap samen met de mascarpone en basilicum in een mengbeker en mix met de staafmixer tot een crème.

___________________________________________________________________________
Giet de pasta met asperges af en bewaar nog wat van het kookvocht.
Roer de basilicumroom samen met de stukjes gerookte vis door de pasta met asperges. Voeg eventueel nog wat kookvocht toe als de pasta te droog is.

smoked-salmon-71100_1280_1

Gerookte zalm

 

___________________________________________________________________________Breng het geheel op smaak met versgemalen peper, zout zit er voldoende in door de gerookte vis, en roer het goed door.
Serveer de pasta met asperges, gerookte zalm en basilicumroom op warme borden bij een glaasje witte wijn.

Eet smakelijk!

Zena Rex dunschiller duo aanbieding

Set van 3 Molenmesjes met Zena Rex dunschiller gratis

Vleesmes van grote klasse

Kent u die reclamespot nog van jaren geleden: “wie is toch die man die op zondag het vlees snijdt?” Bedoeld voor de promotie van vlees was het in ieder geval een pakkende reclame want bijna iedereen kent die kreet nog. Dat alleen een vader vlees snijden kan aan tafel was ook toen al uit de tijd maar de knipoog was duidelijk.

Vleesmes ook voor thuisgebruik

Misschien denk je dat zo’n vleesmes alleen in de handen van de professionele kok of slager thuis hoort. Maar iedereen kan nu vlees snijden, aan tafel of in de keuken, met het vleesmes van Herder. Dit mes is speciaal door de messenmakers van Herder vervaardigd om vlees in mooie dunne en gelijke plakken te snijden. Zeer geschikt voor een mooie opmaak van een gerecht op het bord. Ook voor de echte liefhebber van de barbecue is dit vleesmes onmisbaar.

vleesmes RVS kersenhout

Wat dit mes van Herder anders maakt dan een gewoon koksmes is de vorm van het lemmet dat dun en smal is uitgevoerd. De Solinger dunslijptechniek is toegepast voor een uiterst dunne snede. Daardoor snijdt dit mes fantastisch door vlees.

Zonder overmatige druk en moeite snijdt je alle soorten vlees, zoals deze heerlijke gegrilde ham.

Moeiteloos vlees snijden doe je met het Herder vleesmes

Ieder mes met de hand gemaakt

De messenmakers van Herder werken nog altijd op de ambachtelijke manier van de generaties voor hen. Die werkwijze wordt gekoesterd.  Zij werken uitsluitend met materialen van de hoogste kwaliteit en maken ieder mes afzonderlijk met de hand. De laatste stap is het slijpen en wordt ook met uiterste zorg en nauwkeurigheid uitgevoerd. Het resultaat is een mes van grote klasse.

RVS en kersenhout

Dit mes heeft een RVS lemmet. Vlijmscherp geslepen voor het beste resultaat. Goed voor een zeer lange levensduur. Het heft is gemaakt van prachtig kersenhout. Zeer geschikt voor de toepassing als heft en bovendien erg mooi om te zien. Heft en lemmet worden op traditionele wijze met aluminium klinken aan elkaar gezet.

Bacon

‘t Herder vleesmes snijdt ook flinterdun fijne vleeswaren

Of je nu fricandeau, biefstuk, of bacon snijdt, speenvarken van het spit of welk stuk vlees dan ook, met het vleesmes van Herder doe je het fluitend.

Vleesmes Herder RVS-kersenhout

 

Rollade op z’n allerlekkerst

Het is bijna Pasen en dat betekent veel gezelligheid in huis en  samen genieten van lekker eten. Gourmetten is erg populair de laatste jaren, de pakketten liggen al royaal klaar in de supermarkten. Het is ook makkelijk en kinderen vinden  het altijd leuk.

Rollade is feest op tafel

Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een maaltijd met diverse lekkere groenten, aardappeltjes of frietjes voor het kleine grut en een mooi stuk vlees. Een rollade gaat er hier thuis altijd grif in. Zo’n mooie rollade op tafel is een feest op zich.

rollade

Rollade van varkensfilet

We gaan de rollade extra lekker maken door de kruiden in het vlees te stoppen. Die methode heet pikeren. Je maakt kepen in het vlees en stopt daar de kruiden in die zo optimaal in het gebraad trekken.

Pikeren maakt de rollade extra lekker.

Ingrediënten:
-1 varkensfilet rollade, gewicht naar keuze
-peper en zout
-150 g boter
-2 eetlepels olijfolie

-voor het pikeren (indien gewenst):
-teentjes knoflook, gepeld
-takjes rozemarijn
-takjes tijm
(hoeveelheden afhankelijk van de grootte van de rollade en het aantal inkepingen)

pexels-photo-326278

De bereiding:
Laat het vlees op kamertemperatuur komen, een kilo rollade is in één uur op temperatuur.
Verwarm de oven voor op 175 graden en bestrooi met peper en zout.

___________________________________________________________________________Maak met een scherp molenmesje kleine inkepingen in de rollade, het zogenaamde pikeren. Vul de inkepingen met een doormidden gesneden teentje knoflook en korte takjes (4 cm) rozemarijn en tijm.
Snijd de inkepingen door de ruimtes van het netje zodat het heel blijft.

robert herder molenmes schilmes recht

___________________________________________________________________________
Verhit boter met olijfolie in een braadpan en braad op hoog vuur in 4 minuten rondom mooi bruin aan. Keer daarbij het vlees met regelmaat. Gebruik bij voorkeur een niet te grote, ovale braadpan. Een passende pan zorgt voor de beste warmtecirculatie en voorkomt dat het vlees uitdroogt.

___________________________________________________________________________
Zet de braadpan zonder deksel midden in de oven en braad de rollade verder gaar. De oventijd is afhankelijk van het gewicht van de rollade. Reken bij 175 graden ongeveer 45 minuten oventijd bij 1 kilo vlees.

___________________________________________________________________________Geduld is het motto. Braad niet op een te hoge temperatuur. De buitenkant is dan te snel gaar en het vlees wordt droog. Keer voor gelijkmatige garing de rollade af en toe om.
Bedruip het iedere 20 minuten met braadvet om te voorkomen dat het vlees uitdroogt.

___________________________________________________________________________
Controleer met een vleesthermometer of de rollade gaar is. Als hij gaar is heeft hij een temperatuur van ca. 60 graden.
Vanaf 58 graden op de thermometer is het vlees rosé en vanaf 64 graden is het helemaal gaar.

___________________________________________________________________________
Pak de rollade uit de oven en laat deze 10 minuten met het deksel op de pan rusten.
Verwijder daarna het netje en snijd de rollade in plakken met een Herder vleesmes. Het mooie aan rollade is dat je het warm en koud kunt eten.

vleesmes RVS kersenhout

Vleesmes perfect voor het snijden van rollade

___________________________________________________________________________
Restjes van het vlees kun je gebruiken als beleg op brood. Rijg een stukje rollade met een olijf of zongedroogde tomaat aan een prikkertje en je hebt een heerlijke hapjes bij de borrel.

Eet smakelijk!

Herder Molenmesje

Herder vleesmes